Hopp til innhold

Regjeringen og FARC inngår historisk avtale

Den colombianske regjeringen og geriljaorganisasjonen FARC har inngått en avtale om å trappe ned konflikten.

Ivan Marquez (t.v.) og Carlos Antonio Lozada (t.h.)

FARC-kommandantene Ivan Marquez (t.v.) og Carlos Antonio Lozada (t.h.) på vei inn til et forhandlingsmøte i Havana tidligere denne uken.

Foto: YAMIL LAGE / AFP

Avtalen mellom partene er inngått i den cubanske hovedstaden Havana der norske og cubanske diplomater har meglet siden november 2012.

- Regjeringen vil fra 20. juli trappe ned de militære aktiviteteten samtidig som FARC stopper sin militære aktivitet, heter det i en uttalelse fra Havana.

De to partene er også blitt enige om å komme frem til en endelig avtale og til å innføre en endelig våpenhvile så raskt som mulig.

Diplomater i Havana beskriver den inngåtte avtalen som historisk.

Konflikten i Colombia har vart i over 50 år og har kostet rundt 220.000 mennesker livet mens millioner er drevet på flukt.

Norsk fredsmekler: – Svært viktig skritt

– Dette er en stor dag for fredsforhandlingene og en viktig dag for Colombia, sier den erfarne norske diplomaten Dag Nylander til NRK på telefon fra Havanna sent søndag kveld.

Han har fulgt fredsprosessen mellom partene svært tett de siste årene, som representant for det norske utenriksdepartementet.

– Hva slags betydning har det at partene er enige om å trappe ned den militære konflikten?

– Dette betyr at fredsforhandlingene i Havanna kan foregå uten å bli påvirket av blodige voldshandlinger i Colombia. Og ikke minst sparer man sivile for nye overgrep, sier Nylander.

Fredsmekleren Dag Nylander på Cuba

TETT PÅ FORHANDLINGENE: Norske Dag Nylander følger fredsprosessen tett. Dette bildet er fra en tidligere pressekonferanse om forhandlingene på Cuba.

Foto: ADALBERTO ROQUE / Afp

Håper på en endelig fredsavtale

Delavtalen om den militære nedtrappingen trer i kraft 20. juli. Så starter innspurten på det folk håper kan bli en endelig fredsavtale for Colombia.

– Hvor langt unna er partene nå en endelig avtale?

– Det er vanskelig å si. Partene skal vurdere situasjonen på nytt om fire måneder. Da skal de også se hvordan den militære nedtrappingen har fungert, sier Nylander.

Håpet er at partene etter dette blir enige og underskriver en endelig fredsavtale for Colombia, forteller den norske diplomaten.

SISTE NYTT

Siste nytt