Bulgarsk statsminister: – Vil ikke sitte hvis politiet slår demonstranter

Regjeringen i Bulgaria går på dagen etter voldsomme opptøyer og demonstrasjoner mot innsparingstiltak og høye strømpriser.

Politi og demonstranter støter sammen i Sofia, Bulgaria

Demonstranter ble banket opp av politi under en demonstrasjon mot høye strømpriser i Sofia i Bulgaria sent tirsdag kveld.

Foto: Valentina Petrova / Ap

– Jeg vil ikke delta i en regjering hvis politiet slår demonstranter, sa statsminister Boiko Borisov da det ble kjent at hele regjeringen går av.

Bulgaria har den siste tiden vært preget av voldsomme opptøyer og demonstrasjoner mot regjeringens innsparingstiltak, og høye strømpriser som rammer befolkningen i EUs fattigste land.

Statsministeren tar med seg hele regjeringen når han går av. Det ble kjent da statsministeren holdt en tale i parlamentet onsdag morgen.

Ifølge statsminister Borisov skal velgerne nå få avgjøre hvem som bestemmer i Bulgaria.

– Vi har verdighet og ære. Folket ga oss makta, og i dag gir vi den tilbake, sa statsminister Borisov med henvisning til at folket skal få bestemme hvem som skal styre landet i et valg.

Boiko Borisov opplyser at han ikke vil delta i noen interim-regjering fram til et valg er avholdt. Han sa heller ikke om valget som er planlagt til juli vil bli framskyndet.

Lyktes ikke med å blidgjøre

Statsministeren har møtt sterk motstand i folket.

Blant annet er befolkningen misfornøyd med høye strømpriser, monopol for energiselskaper, dårlige levekår og korrupsjon.

Borisov prøvde å blidgjøre og roe demonstrantene ved å kaste sin egen finansminister, straffe utenlandske selskaper og love kutt i strømprisene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Blant trakk statsministeren tilbake distribusjonslisensen for elektrisitet for det tsjekkisk-eide energiselskapet CEZ.

Forsøket lyktes dog ikke, og demonstrasjonene med opptøyer fortsatt tirsdag.

Under demonstrasjonene sendt tirsdag ble 25 personer sendt til sykehus med skader.

SISTE NYTT

Siste nytt