NRK Meny
Normal

Regimekritisk indisk journalist skutt og drept utenfor sitt eget hjem

Den kritiske journalisten Gauri Lankesh ble funnet skutt og drept på dørstokken til sitt eget hjem.

Gauri Lankesh

DREPT: Gauri Lankesh har i en årrekke kritisert nasjonalistiske hinduer i India. Sent i går ble hun drept av ukjente gjerningspersoner.

Foto: FACEBOOK/GAURI LANKESH

55-åringen ble skutt i hodet og brystet av væpnede menn som kom kjørende på motorsykkel til hjemmet hennes i Bangalore tirsdag kveld, skriver BBC.

Regimekritiker

Motivet for drapet er ikke kjent, men Lankesh var en uttalt kritiker av hinduistiske nasjonalister og regjeringspartiet Bharatiya Janata Party (BJP).

De senere årene har journalister som har ytret seg kritisk til nasjonalistbevegelsen blitt skjelt ut på sosiale medier, og særlig kvinnelige journalister har blitt truet med voldtekt for sin dekning, ifølge organisasjonen Reportere uten grenser (RSF).

BJP-politikere har også gått hardt ut mot journalister og døpt dem «presstituerte», en blanding av presse og prostituerte.

Dømt for ærekrenkelse

Lankesh hadde bakgrunn fra Times of India, men drev nå en uavhengig avis.

Drapet på henne føyer seg inn i rekken av en rekke drap på sekulære og rasjonalister i India de siste årene.

– Samtidig som nasjonalistene forsøker å fjerne alle «anti-nasjonale» tanker fra samfunnsdebatten, har selvsensuren økt i de etablerte mediene, hevder RSF.

Lankesh ble i fjor dømt til seks måneders fengsel for ærekrenkelse mot lokale BJP-politikere. Hun ventet fortsatt på ankesaken da hun ble drept.

I et intervju med Narada news etter rettssaken i fjor anklaget hun partiet for fascisme og påberopte seg en grunnlovsfestet rett til å leve sekulært.

– Jeg tror på demokratiet og ytringsfriheten, derfor er jeg mottakelig for kritikk. Folk står fritt til å kalle meg anti-BJP hvis de vil. De står fritt til å ha sin mening, akkurat som jeg står fritt til å ha min.

Drapet på Lankesh har blitt fordømt over hele India, og det er ifølge BBC planlagt flere demonstrasjoner i de største indiske byene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt