– Vi kunne sendt ut last, men FN greier ikke fylle opp

– Vi har skip klart til hjelp til Filippinene, men FN-systemet er så tungrodd at vi ikke får fylt opp båten. Det sier administrerende direktør i Norges Rederiforbund Sturla Henriksen.

Rederiforbundet er oppgitt over at FN ikke klarer å få ut sine egne nødhjelpsvarer.

Se video: Sturla Henriksen i Norges Rederiforbund

Rederiforbundets eget skip, der organisasjonen selv har kjøpt nødhjelpen og sørget for å få det fylt, er kommet fram til Tacloban på Filippinene. Men i Indonesia har forbundet et annet skip liggende. FN har fått beskjed om at det kan brukes i nødhjelpsarbeidet, men siden har det vært stille.

– Det er en fortvilet situasjon og frustrerende når det er et desperat behov for hjelp. Vi har kapasitet, og kan seile så snart skipet er lastet, men det tar tid. Vi har stilt skipet til disposisjon for FN men er frustrerte over at FN-systemet ikke klarer å benytte en kapasitet de selv har bedt om å få bruke, sier Sturla Henriksen til NRK.

I går innrømmet FNs nødhjelpskoordinator, Valerie Amos, at organisasjonen ikke har gjort en god nok jobb.

Torsdag ble det også meldt at mye av den hjelpen som kommer fram ikke kommer videre fra flyplassen i Tacloban. Lokale myndigheter mangler både biler og bensin, men dette blir trolig bedre nå som et amerikansk hangarskip med helikoptre er kommet til området.

Venter på FN

Rederiforbundet har hatt sine folk til å pakke 100 tonn hjelpemateriell i båten som nå er kommet fram. Om bord er poser som skal deles ut til familier.

– Våre folk har stått på døgnet rundt og har pakket disse posene. Der er det vann, ris, nudler, sardiner og hermetikk. Det er nok til at en familie kan leve på det i fire-fem dager, sier Henriksen.

Han er oppgitt over at FN ikke klarer å få ut sine egne nødhjelpsvarer.

– Man klarer ikke å få ut de forhåndslagrede nødmidlene som ligger i regionen på en effektiv måte. Det er jo dette FN skal kunne, det er det de er trent for, sier en oppgitt Henriksen.

Norsk skip på Tacloban

En liten jente ser på det norske skipet som er kommet til Tacloban.

Foto: Philip Lote / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt