Rederiet: Ingen funn så langt

Det norske Höegh-skipet melder fredag morgen at de ikke har funnet spor av det savnede flyet. Søket forsterkes ytterligere i dag, og håpet er at bedre vær kan gjøre letingen mer effektiv.

Søk etter Flight MH370

INTENSIVERER SØKET: Et australsk militærfly sender ut bøyer for å kunne beregne havstrømmene i Indiahavet. Søket etter det som kan være vrakrester fra flyet fortsetter fredag med det norske skipet Höegh St. Petersburg i spissen.

Foto: HÖEGH/LEADING SEAMAN JUSTIN BROWN/Afp

Haakon Svane

TRAVLE DAGER: Avdelingsdirektør Haakon Svane i Norges Rederiforbund mottok den siste infoen fra Höegh fredag morgen.

Foto: SVEIN OLSSON / NRK
Fly-søk

SØKER: Militært mannskap lemper ut utstyr fra et Orion-fly etter søk utenfor Perth.

Foto: STRINGER / Reuters
Tony Abbott

LEDER SØKET: Australias statsminister Tony Abbott sier de sender alle tilgjengelige ressurser til søkeområdet.

Foto: Ness Kerton / Afp
Mulige vrakdeler som kan være funnet etter flyet fra Malaysia

MULIG FUNN: Australske myndigheter skal ha oppdaget to mulige vrakdeler fra det savnede flyet fra Malaysia. Den ene gjenstanden skal være 24 meter lang, den andre skal være på 5 meter, men Rederiforbundet sier til NRK at disse målene er svært usikre.

Foto: Australian Maritime Safety Authority

– Jeg har akkurat nå fått bekreftet fra rederiet at skipet ikke har gjort noen signifikante funn så langt i dag, sier avdelingsdirektør Haakon Svane i Norges Rederiforbund til NRK litt etter klokken 07 fredag morgen.

Et tett skydekke gjorde arbeidet vanskelig torsdag, men været er ventet å lette utover fredagen.

– Det er ventet at været blir noe bedre i dag. Det viktigste er sikten, som var variabel i går. Men så er det tegn som kan tyde på at været muligens blir dårligere igjen til helgen, forteller Svane.

Værdataene er usikre.

– Det er langt til sjøs og en av kildene til værdata for de australske myndighetene er mannskapet på den norske båten, forklarer Svane.

Satelittbilder

Den australske statsministeren kunngjorde torsdag at en satellitt hadde fanget opp objekter som kan stamme fra Flight MH370 som forsvant på ruten fra Kuala Lumpur til Beijing 8. mars.

Flere nasjoner deltar nå i en omfattende leteaksjon i Indiahavet, men norske Höegh St. Petersburg har vært det eneste skipet i søkeområdet så langt.

Ifølge den australske kystvakten ankommer det neste skipet i kveld lokal tid.

– Fordelen med marineskip er blant annet at de har helt andre søkemidler, slik at de for eksempel kan søke under vann, påpeker Svane.

Kan være kontainer

Gjenstandene som ble sett på radaren kan også stamme fra skip.

– Man kan ikke utelukke at det kan være en lastekontainer på 20 fot. Det hender de faller av skip. Men det er dette man skal prøve å finne ut, sier Svane.

På satelittbildene er det markert to objekter på henholdsvis 24 og 5 meter, men Rederiforbundet opplyser at dette kan være svært usikre mål.

Den australske statsministeren har også tatt forbehold om det satelittbildene viser.

– Det kan være en kontainer som har falt av et skip, vi vet ikke. Men vi skylder de pårørende å gjøre alt vi kan for å prøve denne ekstraordinære gåten, sier Tony Abbott ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les alt om det savnede flyet her

Flyene kan søke i to timer hver

Fire australske militærfly deltar nå i søket sammen med det norske skipet. Et amerikansk P8 Poseidon-fly tar av fra Perth senere i dag.

Gitt avstanden til søkeområdet kan flyene søke i rundt to timer på stedet, opplyser den australske kystvakten.

– Vi sender alt vi har til dette området for å prøve å finne ut hva disse gjenstandene kan være, sier Australias statsminister Tony Abbott.

Kina sender fire skip til stedet

Kinas statlige tv-kanal opplyser at tre kinesiske marinefartøy er på vei til stedet i likhet med isbryteren Xuelong som var i havn i Fremantle vest i Australia.

Det er australske myndigheter som styrer leteoperasjonene i det aktuelle leteområdet 2.260 kilometer sørvest av Perth.

Vanskelige jobb

Dersom man klarer å finne objektene, og de viser seg å være fra det savnede flyet, gjenstår det fortsatt et svært omfattende arbeid med å lokalisere resten av flyet.

Restene kan befinne seg 3000 meter under havoverflaten, spredd utover et stort område.

Rederiforbundet om søket til Hoëgh St Petersburg

NETT-TV: Søket med Höegh St. Petersburg ble gjenopptatt klokken 07 lokal tid (01 norsk tid) og er inne i sitt tredje døgn, opplyser avdelingsdirektør Haakon Svane i Rederiforbundet. Skipet søker nå i et 180 km langt område og vil bruke dagen i dag på dette. Et australsk marineskip og et annet handelsskip er på vei til området.

Den australske kystvakten har publisert denne oppdateringen om letingen:

Kart Höegh

HER SØKER HÖEGH-SKIPET: Kartet viser skipets bevegelse de siste tre døgn (blå strek). De blå merkene er norsk-kontrollerte skip. Kartet ble vist under pressekonferansen til Höegh og Norges Rederiforbund.

Foto: Kart
Laster kart, vennligst vent...

NYTT FUNN: Det interaktive kartet viser hvor flyet tok av og hvor det forsvant, samt søkeområdene og det siste funnet torsdag 20. mars.

SISTE NYTT

Siste nytt