Internettaktivist Aaron Swartz (26) tok sitt eget liv

Internettaktivisten og en av de sentrale personene bak nettstedet Reddit, Aaron Swartz (26), tok fredag sitt eget liv. Både familien og andre aktivister peker på myndighetene etter at Swartz ble tiltalt for å kopiere akademiske tekster.

Aaron Swartz foran en Macbook

Aaron Swartz slik mange i internettbevegelsen husker ham. Her står han på podiet under en konferanse der han i mai 2012 snakket om det frie internett.

Foto: Peretz Partensky (lisensiert gjennom creative commons by 2.0)

Aaron Swartz (16)

Som 16-åring holdt Aaron Swartz innlegg på en konferanse om Creative Commons, systemet som forenkler deling på nettet av opphavsbeskyttet materiale.

Foto: Ben Adida (lisensiert gjennom creative commons by 2.0)

Allerede som 14-åring satte Swartz spor etter seg i internetts historie.

Gutten, som han var den gang, var med på å lage standarden RSS. RSS 1.0 var grunnlaget for flere distribusjonssystemer på internett – blant annet podkaster og nyhetsstrømmer som stadig oppdaterer seg.

Aaron Swartz var kjent for å kjempe for et fritt og åpent internett, og var en av de mest profilerte aktivistene i kampen mot nye amerikanske lover som SOPA og PIPA.

Han kjempet mot lovene som setter begrensninger på bruken av internett til fordel for kontroll og opphavsrettssystemer.

Fredag ble han funnet død i sin egen leilighet i Brooklyn i New York. Swartz ble 26 år gammel, og politiet har slått fast at han tok sitt eget liv.

Etter at det var blitt kjent at 26-åringen var død, har mange aktivister og internettbrukere fylt nettet med minneord og lovprisninger av mannen, som startet sitt arbeid med internettprosjekter i svært ung alder.

Lovprises av internetts far

Mannen som av mange regnes som internetts far, Tim Berners-Lee, kjente Swartz og lovpriser ham i sitt minneord.

Aaron er død.
Vandrere i denne gale verden,
vi har mistet en mentor, en vis mann.

Hackere for rettferdighet, vi er en mindre,
vi har mistet en av våre egne.

Oppdragere, karrieremennesker, lyttere,
alle foreldre,
vi har mistet et barn.

La oss alle gråte.

Tim Berners-Lee
Tim Berners-Lee

Internetts far Tim Berners-Lee lovpriser Aaron Swartz.

Foto: Carl Court / Afp

Berners-Lee har også tidligere støttet Swartz i spørsmålet om tiltalen han stod overfor.

Familie og venner har satt opp en egen nettside for å gjøre det mulig å dele minner for alle som møtte eller ble påvirket av Aaron Swartz.

Forfatter og aktivist for delekultur Cory Doctorow hyller også Swartz i et minneord.

– Aaron hadde en uslåelig kombinasjon av politisk innsikt, teknisk kunnskap og intelligens rundt mennesker, skriver Doctorow.

Les flere minneord på rememberaaronsw.com.

Swartz var blitt kjent for å kjempe for å gjøre innhold tilgjengelig for alle på internett.

I tillegg til å være med på å lage RSS, var han en av de sentrale personene bak nettstedet Reddit. Reddit har vokst til å bli en enorm nyhetsdelingstjeneste, der millioner av brukere deler av sin kunnskap og informasjon om verden.

Dette var i ånden til Swartz, som i 2008 uttrykte dette om informasjon på internett i et slags «manifest».

– Informasjon er makt. Men som med all makt, er det noen som ønsker å holde den for seg selv. Nå blir store mengder informasjon i bøker og skrifter gjort digital, bare for at private selskaper skal låse informasjonen inne. Deling av informasjon er ikke umoralsk. Bare de som er blindet av grådighet vil nekte en venn å ta en kopi, skrev Swartz selv.

Nettstedet rememberaaronsw.com

Nettstedet rememberaaronsw.com fylles med minneord.

Foto: rememberaaronsw.com (faksimile)

Familien: – Hans død er et resultat av myndighetenes forfølgelse

Delingstankene til Aaron Swartz skulle også gi ham mange problemer.

De siste to årene var mannen innblandet i en omfattende straffesak i USA etter å ha lastet ned store mengder informasjon fra datamaskiner ved offentlige utdanningsinstitusjoner.

Han hadde over en periode lastet ned flere millioner akademiske bøker og oppgaver fra den amerikanske utdanningsdatabasen JSTOR, hvor han hadde tilgang via sitt stipendiat ved Harvard-universitetet i USA.

Aaron Swartz som 16-åring sammen med Larry Lessig

Internettaktivist Aaron Swartz (16) sammen med jusprofessor Larry Lessig under en konferanse om Creative Commons i 2002.

Foto: Gohsuke Takama (lisensiert gjennom creative commons by 2.0)

Amerikansk påtalemyndighet valgte å tiltalte Swartz for datainnbrudd og ulovlig kopiering. En svært omfattende tiltalte medførte at dataaktivisten risikerte 35 års fengsel og bøter på 1 million dollar.

JSTOR-databasen lagrer akademiske skrifter elektronisk, og mange utdanningsinstitusjoner gir studenter og ansatte tilgang ved å betale en felles abonnementssum. Andre steder må man selv betaler per artikkel eller bok.

Swartz hadde lovlig tilgang, men brøt vilkårene for bruk da han startet nedlastingen av flere millioner bøker og artikler. Da han ble utestengt lurte han de tekniske systemene flere ganger, før han til slutt koblet seg direkte på systemene i et serverskap ved MIT.

Flere mener at den omfattende tiltalen og forfølgelsen av den 26 år gamle mannen for kopieringen var overdrevet og til slutt var med på å drive ham til døden.

Familien er i sin uttalelse og minneord etter Swartz veldig krasse i sin kritikk av påtalemyndigheten.

– Aarons død er ikke bare en personlig tragedie. Hans død er et resultat av myndighetenes forfølgelse og et juridisk system der trusler og forfølgelse ofte går altfor langt, skriver familien.

Swartz hadde over flere år hatt problemer med depresjoner.

– Aaron var en person som hadde slitt med depresjoner i flere år. Han hadde skrevet åpent om det og snakket om det med sine venner, skriver vennen og forfatteren Cory Doctorow.

Men familien mener at forfølgelsen var det som fikk begeret til å flyte over. De understreker at en eventuell forbrytelse som Aaron Swartz skal ha stått bak ikke hadde noen ofre, men at det likevel ble krevd over 30 års fengsel. I lys av det er de klare på at noen kan skyldes for vennens og familiemedlemmets død.

– Avgjørelser tatt av påtalemyndigheten i Massachusetts og utdanningsinstitusjonen MIT bidro til hans død, skriver de.

Rettssaken mot Aaron Swartz var berammet til april i år.

JSTOR: – Vi ønsket ingen rettssak og er veldig triste

Hverken MIT eller påtalemyndigheten har kommet med noen uttalelse etter at det ble kjent at Aaron Swartz hadde tatt sitt eget liv, eller etter at de sterke anklagene er kommet fra familie og venner.

Organet som driver databasen med de akademiske skriftene, JSTOR, derimot har lagt ut en uttalelse på sine nettsider.

– Vi er veldig triste over å få høre nyheten om Aaron Swartz. Vi gir våre kondolanser rett fra hjertet til familie, venner og alle som kjente og elsket ham. Han var en svært begavet person som bidro til å utvikle internett til glede for oss alle, skriver de.

JSTOR valgte kort tid etter at anklagene mot Swartz kom opp, å inngå forlik med aktivisten. Han leverte selv tilbake filene han hadde lastet ned, og dermed hadde de ikke noe uoppgjort med ham.

– Vi ønsket ikke å bli dratt inn i denne saken siden vi jobber for å spre kunnskap. Alle våre uenigheter var gjort opp, og vi ønsket ingen rettssak, skriver de i uttalelsen.

SISTE NYTT

Siste nytt