Redder sårede fra slagmarken

Nye bilder fra slagmarken i Afghanistan viser krigens harde realiteter for de amerikanske soldatene.

Fotograf Brennan Linsley fra nyhetsbyrået AP oppholdt seg sammen med personell fra amerikanernes militære luftambulanse i Afghanistan fem dager i september.

De såkalte medevac-lagene er en del av de amerikanske styrkene, og jobber med å redde ut sårede soldater fra slagmarken, og frakte dem med helkopter til sikrere steder og til sykehus.

Medevac er en militær forkortelse for medisinsk evakuering.

– Fryktinngytende krig

Fotograf Brennan Linsley ble vitne til flere dramatiske redningsaksjoner under oppholdet i Afghanistan, noen endte også med at soldater døde da de ankom sykehuset.

– Når en soldat dør, oppfattes krigen som fryktinngytende og virkelig, skriver Brannan Linsley i en kommentar til bildene som blir formidlet til hele verden.

– Mens jeg fotograferte en døende mann, som var halvparten så gammel som meg, tenkte jeg på alt det han aldri får oppleve og se, sier Linsley.

I løpet av de fem dagene Linsley var sammen med medevac-laget evakuerte de ut fem sårede amerikanske soldater og to soldater som døde. I tillegg til flere sårede afghanske soldater og sivile.

– Mannskapet beskrev det som en rolig uke, sier Linsley til Ap.

Han mener det amerikanske folk ikke har peiling på det som foregår i Afghanistan, og håper bildene kan være med på å åpne øynene deres.

Flyr under ild

Minst 1310 amerikanske soldater har mistet livet i Afghanistan siden krigen startet, og flere enn 8500 har blitt såret. Uten medevacs innsats ville tapene for amerikanerne sannsynligvis vært mye høyere.

Redningshelikoptrene må ofte fly lavt og raskt under ild for å komme til de skadde og frakte dem bort fra kamp-området.

Det medisinske personellet må opptre raskt og målrettet for å klare å redde livet til alvorlig skadde soldater. Ofte står ikke livene til å redde.

Medevac-team finnes på omtrent 20 steder i Afghanistan. De redder både amerikanere, andre nasjoners soldater og afghanere, både sivile og militære.

SISTE NYTT

Siste nytt