Hopp til innhold

– Hvis barna dør, dør jeg sammen med dem

Mens regjeringens soldater og sivilbefolkningen rømmer området, sitter Claude Matondo og kona alene med 60 barn på et barnehjem like utenfor Goma. Utenfor døren står opprørssoldater.

Claude Matondo

Claude Matondo (i hvit skjorte) har ansvaret for 60 foreldreløse barn. Dette bildet er fra en flyktningleir i nærheten av senteret han jobber på.

Foto: Privat

Nord-Kivu, der byen Goma ligger, på grensen mot Rwanda er en urolig provins. Fra mai fram til juli i år hadde allerede mange titusener forlatt regionen etter opprørernes voldsherjinger.

– Vi holder oss her på senteret. Jeg kan ikke ta med meg barna og forlate dette stedet. Vi har ingen sted å dra og alle de andre voksne er reist. Jeg blir her sammen med dem, hvis de dør, dør jeg sammen med dem, sier senterleder Claude Matondo.

Han forteller at han hører opprørssoldater utenfor døren sin.

Matondo arbeider for den norske stiftelsen New Chance foundation som jobber med å bygge et større barnehjem i området.

I helgen var det rundt 10 000 mennesker som flyktet fra området, melder BBC.

Opprørerne sier nå at de har tatt kontroll over flyplassen i byen, melder belgisk fjernsyn, og beboere melder om at det høres skyting og bombardement i området.

Over trekvart million mennesker har flyktet fra sine hjem siden de siste kampene begynte i Øst-Kongo i april og nå begynner representanter for myndighetene og regjeringssoldater å flykte.

Stort, rikt og urolig

Den demokratiske republikken Kongo er et svært rikt land på størrelse med Vest-Europa. (Se kart nederst i artikkelen). Landet har blant annet diamanter, gull, kobber, kobolt, sink og coltan som brukes i mobiltelefoner og annet elektronisk utstyr.

Etter folkemordet i nabolandet Rwanda var det flere millioner som flyktet inn i Kongo. Det norske utenriksdepartementet skriver på sine nettsider at «Kongo har i mange år vært preget av vanstyre, konflikter mellom regjeringsstyrker og en rekke andre væpnede grupper, særdeles grove brudd på menneskerettighetene og en prekær humanitær situasjon.»

I løpet av helgen har opprørssoldatene rykket nærmere Goma. Mandag ga de myndighetene ett døgns frist på å innlede fredssamtaler og å trekke sine styrker ut av områdene nordøst i landet, eller risikere en opptrapping av kampene.

Søndag truet M23 med at de ville svare om FN-styrken ga hjelp til regjeringsstyrkene i byen.

– Det er farlig å være her

– Hva kan vi gjøre, Madame? spør Claude Matondo når NRK.no snakker med ham på telefonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

New Chancesenteret, Kongo

De 60 barna og ekteparet Matondo bor på dette senteret som ligger vest for Goma.

– Regjeringen har nektet å snakke med opprørerne, det er farlig å være her nå, sier han. Han forteller at han hører kamper i nærheten.

Både vannet og strømmen er kuttet, men de har mat nok for noen dager fremover. Etter det vet de ikke. Matondo forteller at han prøver å berolige barna slik at de skal få sove om natten.

– Ut over det er det ikke så mye vi kan gjøre, sier han.

FN patruljerer i Goma

FN-patrulje i Goma.

Foto: PHIL MOORE / Afp

FN har bedt sine soldater i landet være i høyeste beredskap.Torsdag ble det meldt at to regjeringssoldater og flere enn 150 opprørssoldater var blitt drept i sammenstøt i området. En talsmann for M23 avviste disse opplysningene og sa at bare to opprørssoldater var blitt skadd.

Nyhetsbyrående sendte mandag kveld ut bilder av armerte FN-kjøretøyer som patruljerte gater i Goma.

– Skutt med tunge våpen

Myndighetene i Rwanda hevder at kongolesiske soldater har skutt med tunge våpen over grensen. En talsmann for den rwandiske presidenten hevder at nabolandets regjeringsstyrker har bombet rwandisk territorium.

Kongolesiske myndigheter avviser dette.

– Vi er svært bekymret over situasjonen og den humanitære krisen. Vi er forferdet over at opprørsgruppen M23 har bestemt seg for å gjenoppta sin militære kampanje, vold og ulovlig virksomhet, sier sa det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Victoria Nuland.

Goma, Kongo

SISTE NYTT

Siste nytt