Redd for slanger? Nå har det dukket opp en skikkelig ekkel orm

Den er sjelden, ekkel, lever av svovel og kan bli like lang som et menneske. Nå har forskere funnet et levende eksemplar av kjempe-skipsormen.

Eksistensen har vært kjent lenge, basert på tomme skall, men nå har forskere for første gang fanget et levende eksemplar av den gigantiske pæleormen Kuphus polythalamia, ifølge forskere ved Universitetet i Utah. Dyret, som ble funnet på Filippinene, kan bli 1,5 meter langt og har en diett som er rik på svovel.

NY SLIMETE OPPDAGELSE: Se hva forskerne fant på Filippinene.

Vi lever i en tid der mye er oppdaget, men her er en nyhet. En lang, svart ormelignende sak.

Kjempe-skipsormen «Kuphus» lever livet sitt inne i et hardt skjell, halvveis nedgravd i havbunnen. Den lever av svovelen i gjørma og er i familie med østers.

Skipsorm

ORMEN LANGE: "Slangen" kan bli opptil 1,55 meter lang.

Foto: Marvin Altamia / University of Utah Health

Har visst om den

Det lange skallet har blitt funnet flere ganger, men forskerne har aldri hatt et levende eksemplar tidligere.

Funnet ble gjort da Doktor Distel og teamet hans fra Universitetet i Utah jobbet på Filippinene. Nærmere bestemt ved øya Mindanao, helt sør i landet.

– Skjellene har blitt funnet i mange år, de er veldig harde og robuste. Men vi har aldri før funnet et skjell med en levende skipsorm inni. Vi har ikke visst hvor vi kunne finne et levende eksemplar, sier han i pressemeldingen fra Universitetet i Utah (USA).

Skipsorm

SOM ET EGG: Ifølge forskerne føles det litt som å kakke et egg når man åpner et slikt skall.

Foto: Marvin Altamia / University of Utah Health

Så ut som gulrøtter

Forskerne oppdaget de rare skapningene på havbunnen som så ut som de var plantet som gulrøtter. Og med et levende eksemplar kunne forskerne endelig åpne skallet og undersøke «ormen».

– Jeg var lamslått da jeg først så dette bisarre dyret, sier Marvin Altamia, forsker ved det Filipinske Universitetet.

Siden skapningen aldri har blitt studert tidligere, vet forskerne lite om historien eller biologien. Mens en vanlig skipsorm spiser seg inn i trestokker, lever «Kuphus»-ormen i stinkende omgivelser i gjørma. Ormen spiser ikke selv, men lar bakteriene i gjellene omgjøre kjemikalier til energi.

Hvordan det føltes å ta i «slangen»?

– Den føles som den ser ut; slimete. Men den lukter ikke vondt, sier Dr Dristel.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt