Redd for slanger? Nå har det dukket opp en skikkelig ekkel orm

Den er sjelden, ekkel, lever av svovel og kan bli like lang som et menneske. Nå har forskere funnet et levende eksemplar av kjempe-skipsormen.

Eksistensen har vært kjent lenge, basert på tomme skall, men nå har forskere for første gang fanget et levende eksemplar av den gigantiske pæleormen Kuphus polythalamia, ifølge forskere ved Universitetet i Utah. Dyret, som ble funnet på Filippinene, kan bli 1,5 meter langt og har en diett som er rik på svovel.

NY SLIMETE OPPDAGELSE: Se hva forskerne fant på Filippinene.

Vi lever i en tid der mye er oppdaget, men her er en nyhet. En lang, svart ormelignende sak.

Kjempe-skipsormen «Kuphus» lever livet sitt inne i et hardt skjell, halvveis nedgravd i havbunnen. Den lever av svovelen i gjørma og er i familie med østers.

Skipsorm

ORMEN LANGE: "Slangen" kan bli opptil 1,55 meter lang.

Foto: Marvin Altamia / University of Utah Health

Har visst om den

Det lange skallet har blitt funnet flere ganger, men forskerne har aldri hatt et levende eksemplar tidligere.

Funnet ble gjort da Doktor Distel og teamet hans fra Universitetet i Utah jobbet på Filippinene. Nærmere bestemt ved øya Mindanao, helt sør i landet.

– Skjellene har blitt funnet i mange år, de er veldig harde og robuste. Men vi har aldri før funnet et skjell med en levende skipsorm inni. Vi har ikke visst hvor vi kunne finne et levende eksemplar, sier han i pressemeldingen fra Universitetet i Utah (USA).

Skipsorm

SOM ET EGG: Ifølge forskerne føles det litt som å kakke et egg når man åpner et slikt skall.

Foto: Marvin Altamia / University of Utah Health

Så ut som gulrøtter

Forskerne oppdaget de rare skapningene på havbunnen som så ut som de var plantet som gulrøtter. Og med et levende eksemplar kunne forskerne endelig åpne skallet og undersøke «ormen».

– Jeg var lamslått da jeg først så dette bisarre dyret, sier Marvin Altamia, forsker ved det Filipinske Universitetet.

Siden skapningen aldri har blitt studert tidligere, vet forskerne lite om historien eller biologien. Mens en vanlig skipsorm spiser seg inn i trestokker, lever «Kuphus»-ormen i stinkende omgivelser i gjørma. Ormen spiser ikke selv, men lar bakteriene i gjellene omgjøre kjemikalier til energi.

Hvordan det føltes å ta i «slangen»?

– Den føles som den ser ut; slimete. Men den lukter ikke vondt, sier Dr Dristel.

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland vil svare med nye raketter hvis Ukraina får Natos angrepsvåpen

Russland vil svare med å utplassere sine mest moderne raketter hvis Nato bygger opp angrepsvåpen i Ukraina. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin.