NRK Meny
Normal

Redd Barna: Hver dag blir tre barn i Jemen drept

Samtidig som de stridende partene i Jemen møtes i Sveits for å bli enige om en fredsavtale får krigen nye offer hver dag - flere av dem er barn.

YEMEN-SECURITY/ Children look from the window of their hosue during an anti-polio campaign in Yemen's capital Sanaa

Tre barn ser ut av vinduet sitt i hovedstaden Sanaa etter at myndighetene satte i gang en vaksinasjonskampanje mot polio forrige måned.

Foto: KHALED ABDULLAH / Reuters

– Jeg lekte ute i hagen da raketten traff huset mitt. Mor, bror og søster var inne. Jeg løp mot moren min, men rakettene hadde truffet bygningen da hun prøvde å komme seg ut, sammen med broren og søsteren min, sier sju år gamle Rajaa til Redd Barna i deres rapport om konsekvensene av den massive bombingen i Jemen.

Hun er en av flere barn i Jemen som, om de er heldige nok å overleve, har fått store fysiske eller psykiske skader som følge av bombingen mot Houthi-opprørerne i landet som er ledet av Saudi-Arabia. Men ifølge rapporten har minst tre barn mistet livet hver dag i den nå ni måneder lange konflikten.

Angrep som rammer tilfeldig

– Jeg så moren min brenne foran øynene mine. Da besvimte jeg, og våknet senere på sykehuset og var skadet. Mamma var ikke ved siden av meg som hun pleide. Senere fikk jeg vite at både hun og broren og søsteren min hadde dødd. Den dagen mistet jeg alt: familien min, vitnemålene mine fra skolen og lekene mine. Jeg skjønner ikke hvorfor de angrep huset mitt og drepte familien min, sier Rajaa.

Raja'a*, seven, was injured and her mother, brother and sister were killed

Rajaa (7) foran huset der moren, broren og søsteren døde etter at en rakett traff bygningen.

Foto: MOHAMMED AWADH / Redd Barna

Ifølge Redd Barna så er over 637 barn blitt drept i konflikten og 927 er skadd siden Saudi-ledede styrker startet en militær offensiv i mars i år.

Fredssamtaler

Tall FN har hentet inn viser at nær tre fjerdedeler av barn som døde eller ble skadet i løpet av det andre kvartalet av 2015 ble drept av luftangrep fra den saudisk-ledede koalisjonen, og i underkant av 20 prosent skyldes Houthi-styrkene sine angrep.

Totalt har rundt 6000 mennesker, 1500 av dem barn, mistet livet i konflikten, som blir beskrevet som like brutal som borgerkrigen i Syria. Mange av de bombene som er sluppet over Jemen har truffet relativt tilfeldig viser rapporten fra Redd Barna.

Blant annet så ble 10 barn drept i et nabolag i Aden den 19. juli, mens 12 barn mistet livet da et bryllup ble bombet.

Også Amnesty har tidligere kritisert Saudi-Arabia og deres koalisjonspartnere for å ha bombet skoler og brutt folkeretten ved flere anledninger.

Menneskerettighetsgruppen undersøkte tidligere i desember fem luftangrep på skoler mellom august og oktober, hvor fem sivile ble drept og 14 ble skadd, inkludert fire barn.

I dag skal etter planen de FN-ledede fredssamtalene starte i Sveits, og regjeringen i Jemen har foreslått en sju dager lang våpenhvile. Men om den holdes er at annet spørsmål.

– Jeg tror det er viktigere at man får gjennomført samtalene uten at man ser seg blind på en våpenhvile. Det er nok stor sannsynlighet at den brytes gitt de komplekse strukturene på de to partene, sier Stig Jarle Hansen ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt