Redd Barna stenger i Abidjan

Redd Barna driver hjelpearbeid blant over en million internt fordrevne i Elfenbenskysten. Nå har Redd Barna selv stengt kontoret i Abidjan og de utenlandske medarbeiderne er på vei ut av storbyen.

Internt fordrevne Elfenbenskysten

Folk på jernbanestasjonen i Abidjan forsøker å komme seg ut av storbyen.

Foto: Emanuel Ekra / Ap

- Den sittende presidenten Laurant Gbagbos ungdomsgrupper gjør seg stadig mer gjeldende, og skaper økt utygghet. Derfor gjør vi dette, sier Søren Pedersen, nødhjelpsansvarlig i Redd Barna.

Hjelpearbeid Elfenbenskysten

Røde Kors deler ut vann til flyktninger i Elfenbenskysten

Foto: IFRC / Reuters

Mens kontoret i Abidjan er stengt, holder de lokalt ansatte seg hjemme og
de tre utenlandske medarbeiderne som forlater Abidjan vil ta seg til områder lengre nord og styrke Redd Barnas etablerte virksomhet der.

Der situasjonen mer oversiktelig, og det er også der de fleste internt fordrevne oppholder seg.

Den sittende presidenten Laurant Gbagbo tviholder på makten, selv om det internasjonale samfunnet mener hans motstander Alassane Ouatarra er landets rettmessig valgte president etter valget i fjor høst.

Deler ut nødvendighetsartikler

Redd Barna deler blant annet ut tepper, mat, hygieneartikler og andre nødvendige varer som de fordrevne har et stort behov for. Organisasjonen samarbeider med FN-organisasjoner som UNICEF og UNHCR.

- Nærmere 500 mennesker er drept i konflikten. Over en million mennesker har flyktet fra Abidjan, og FN anslår at 500.000 av dem er barn. De fleste har flyktet nordover til områder som Ouatarras styrker kontrollerer. Dette er en humanitær katastrofe, sier Pedersen.

Gbagbo taper terreng

General Philippe Mangou

General Philippe Mangou, Laurant Gbagbos forsvarssjef, har søkt tilflukt i den sørafrikanske ambassaden.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Ouatarras soldater har gjennomført en voldsom offensiv denne uken, og drevet Gbagbos soldater fra skanse til skanse, og knust dem militært.

Et ytterligere tegn på at Gbagbos regime rakner, er at hans forsvarssjef general Philippe Mangou har søkt tilflukt i den sørafrikanske ambassaden i Abidjan.

Nå er Ouatarras fortropper observert rundt 130 kilometer fra millionbyen Abidjan. I går tok de den administrative hovedstaden Yamoussoukro som ligger sentralt i landet.

I dag er det bekreftet at Ouatarra også kontrollerer den sørlige byen San Pedro som er verdens største eksporthavn for kakao, Elfenbenskystens viktigst eksportartikkel.

- Der vi nå opererer har Ouatarra kontroll. Vi har ikke merket at offensiven de siste dagene har gjort hjelpearbeidet vårt vanskeligere, sier Pedersen.

Viktigst å beskytte barna

Han sier at organisasjonens prioriterte oppgave i Elfenbenskysten er å beskytte barna.

- Vi forsøker å etablere et skoletilbud fordi mange skoler er stengt på grunn av konflikten. Tilbudet gjelder både fastboende og internt fordrevne. Det er viktig å ikke gjøre forskjell, sier Søren Pedersen.

Han sier at både helsetilbudet og matsikkerheten er utilfredsstillende.

I går vedtok FNs sikkerhetsråd enstemmig sanksjoner mot Laurant Gbagbo og hans nærmeste medarbeidere som innebærer reiseforbud og frysing av verdier de har i utlandet. Sikkerhetsrådet gjentar kravet om at Gbagbo må gå av og overlate makten til den rettmessige valgte presidenten Ouatarra.

Utvkilingen på bakken vil avgjøre

Ouatarras soldater i Elfenbenskysten

Ouatarras soldater har hatt stor militær framgang i Elfenbenskyste.

Foto: ZOOM DOSSO / Afp

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier sanksjonene er riktige og har Norges støtte, men han tror den militære utviklingen på bakken vil avgjøre det videre hendelsesforløpet.

- Skulle Gbagbos styrker bruke alle sine militære ressurser og mobilisere sine militser, kan vi stå foran et blodbad i Abidjan. Nå kontrollerer Ouatarra utkantene av byen, mens Gbagbo kontrollerer sentrum. Skulle Gbagbo akseptere en verdig retrett, kan det bli en lykkelig løsning, sier Solheim.

FN har en styrke på 10.000 soldater i Elfenbenskysten, men Solheim sier de ikke er oppsatt for å kontrollere og hindre vold i landet.

- Det er å stille et umulig krav, sier FN. Det er Gbagbo og Ouatarra som har dette ansvaret, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt

Blinken: – Diplomatiet fortsetter, USA vil svare på russiske sikkerhetskrav

Russland og USA vil fortsette å snakke om Ukraina-konflikten og om russiske sikkerhetsgarantier. Det sa utenriksministrene Sergej Lavrov og Antony Blinken etter møtet i Genève i dag.