Reaksjoner fra verden

Det egyptiske folket har talt, og Egypt blir aldri mer det samme, sier USAs president Barack Obama.

USAs president Barack Obama

USAs president Barack Obama.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Han oppfordrer de nye egyptiske lederne til å innføre et troverdig demokrati.

Obama sa på en pressekonferanse i Washington fredag at hele verden opplevde et historisk øyeblikk, da den egyptiske statssjefen Hosni Mubarak bøyde seg for en folkelig protestbølge og gikk av. Mubarak har overlatt makten i Egypt til hæren.

– Egypterne har inspirert oss alle, framholdt den amerikanske presidenten.

– Men det som til nå har skjedd i Egypt, innebærer ikke en slutt på utviklingen, det er bare en begynnelse, fortsatte Obama.

– Ved å gå av, besvarte president Mubarak det egyptiske folkets hunger etter forvandlinger. Egypterne har gjort det klart at de ikke slår seg til ro med noe mindre enn ekte demokrati, understreket han videre.

– Egypterne har vist at veien til rettferdighet ikke går gjennom vold, sa USAs president.

Frankrike hilser

Frankrikes president Nicolas Sarkozy

Frankrikes president Nicolas Sarkozy.

Foto: GONZALO FUENTES / Reuters
Storbritannias statsminister David Cameron

Storbritannias statsminister David Cameron.

Foto: Kai Moerk / Ap
Angela Merkel

Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Foto: WOLFGANG KUMM / Afp
Ban Ki-moon

FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Foto: David Karp / Ap
Catherine Ashton

EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

Foto: TOBIAS HASE / Afp

Hosni Mubarak viser mot ved å gå av som statssjef i Egypt, mener den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

– Frankrike oppfordrer alle egyptere til å fortsette marsjen mot frihet. Vi hilser dem i dette avgjørende øyeblikket i historien, het det i kunngjøringen som ble sendt ut fra presidentens kontor i Elyséepalasset i Paris

Egypterne har en historisk sjanse som de ikke må la gå fra seg, mener Storbritannias statsminister David Cameron.

– Det som hittil har skjedd, bør bare være et første skritt. De som nå leder Egypt, har plikt til å rette seg etter det egyptiske folkets ønsker, noe som i særlig grad betyr at de må ta skritt for å innføre sivilt og demokratisk styre, sier den britiske regjeringssjefen.

Folkeviljen er hørt

Tysklands statsminister Angela Merkel mener verden er vitne til en historisk omveltning, og tilbød fredag kveld de nye egyptiske lederne tysk hjelp og støtte.

– Jeg oppfordrer de som nå har ansvaret eller som vil bli pålagt ansvar, til å sørge for at prosessen som nå er i gang i Egypt, ikke blir stanset eller snudd, fortsatte den tyske regjeringssjefen.

Hun sa videre at regjeringen i Berlin forventer at de nye lederne holder fast ved samarbeidet med Israel og fredsprosessen i Midtøsten.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier den egyptiske folkeviljen er hørt. Han ber om at det må holdes frie, rettferdige og troverdige valg i Egypt som kan lede til sivilt styre.

Det samme sier EUs utenrikssjef Catherine Ashton.

– President Hosni Mubarak hørte på det egyptiske folkets stemme, sier Ashton.

Hun mener presidentens avgang åpner for reformer, og sier Unionen står klar til å bistå Egypt.

Venter på Israel

En offisiell reaksjon fra Israel lot fredag kveld vente på seg, men en anonym tjenestemann sier til AFP at håpet nå er at overgangen til demokrati vil gå glattest mulig for Egypt og dets naboer.

Israels president Shimon Peres hyllet forrige helg Mubarak og advarte mot at demokratiske valg i Egypt vil kunne være farlig.

Israel og Egypt inngikk så tidlig som i 1979 en tosidig fredsavtale som ble regnet som et historisk skritt i utviklingen i Midtøsten.

Hamas jubler

Hamas hyller avgangen til Egypts president som «begynnelsen på seieren til den egyptiske revolusjonen», mens jublende palestinere feirer i Gaza by.

På Gazastripen strømmet tusenvis av mennesker fredag kveld ut i gatene for å feire at Egypts mangeårige president Hosni Mubarak går av.

– Avgangen representerer en seier for det egyptiske folkets vilje og deres ofre, sier Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri til AFP like etter at det ble klart at Mubarak går av.

– Egypt har skrevet en ny side i nasjonens historie, sier Gazas Hamas-statsminister Ismail Hanya i en uttalelse.

SISTE NYTT

Siste nytt

En rev bak øret

LONDON (NRK): Reaksjonene lot ikke vente på seg etter at en rev gikk og lusket bak meg midt under en direkterapport i Kveldsnytt.

Forhåndsstemmene tyder på at USA kan få sin høyeste valgdeltagelse siden 1908

Over 54 millioner amerikanere har allerede avgitt sine stemmer i det amerikanske valget. Lørdag stemte også president Donald Trump.