NRK Meny
Normal

Raserte ulovlig gruveby i jungelen

Politiet i Peru har innledet en storoffensiv mot ulovlig gruvedrift som ødelegger regnskogen. Denne uka gikk de til aksjon mot en provisorisk gruveby med butikker, bordeller og nattklubber.

Aksjon mot ulovlig gruveby i Peru

Flere hundre familier hadde slått seg ned i byen de kalte La Pampa i Madre de Dios-regionen sørøst i Peru.

Under presenninger og planker hadde innbyggerne husly, butikker, nattklubber og bordeller. Hovedgeskjeften var ulovlig gullgraving.

Bare i Madre de Dios anslår myndighetene i Peru at over 60.000 hektar med regnskog er ødelagt som følge av ulovlig gruvedrift.

Den lyssky virksomheten har også bidratt til omfattende kvikksølvforurensing i jorda og elvene.

Regjeringen har derfor satt sammen en spesialstyrke som har fått i oppgave å rasere 55 kjente, ulovlige leirer som har dukket opp i området.

Aksjon mot ulovlig gruveby i Peru

Spesialstyrkene hadde ordre om å brenne ned hele byen.

Foto: ERNESTO BENAVIDES / Afp

Brenner telt og sprenger utstyr

Den siste i rekken var La Pampa. Den væpnede spesialstyrken dukket opp i helikoptere i forrige uke, stormet byen og jaget ut alle innbyggerne.

Deretter satte de fyr på hele byen.

– Vi blir ikke behandlet som mennesker, vi blir behandlet verre enn dyr. Hva skal vi gjøre nå? Vi har ingen steder å bo og ingenting å livnære oss av, men de bryr seg ikke, sier innbyggeren Mariala Valdez til nyhetsbyrået AFP.

Den peruanske regjeringen har gitt ordre om at maskiner og utstyr skal sprenges, og all gasstilførsel kuttes.

Omfanget av den ulovlige gruvedriften i Peru ble først grundig kartlagt i 2013, skriver Telegraph. Da viste en rapport fra Perus miljøverndepartement og Carnegie-instituttet i USA at både dyr og urfolk ble fordrevet fra hjemmene sine i hopetall.

I tillegg ble det anslått at 76,5 prosent av alle menneskene i området hadde helseskadelige nivåer av kvikksølv i kroppen, noe som trolig stammet fra forgiftet fisk.

La Pampa

Flere hundre familier bodde under presenningene i La Pampa, og hadde laget sitt eget bysamfunn.

Foto: ERNESTO BENAVIDES / Afp

Vil gi land til urbefolkningen

Myndighetene skal ha klart å halvere utbyttet fra ulovlige gruver i fjor, men i år har virksomheten økt med 28 prosent.

Ifølge avisen El Comercio er det fortsatt rundt 100.000 personer som driver med ulovlig gruvedrift, mens flere tusen har forsøkt å søke om lisens til å drive lovlig.

– Vi må fortsette å komme hit helt til de forstår at dette er en forbrytelse, sier Antonio Fernandez, som er ansvarlig for prosjektet.

Regjeringen har lovet å stanse avskogingen av Peru innen 2021, og vil gi nærmere 50.000 kvadratkilometer land til urbefolkningen.

De har også varslet et samarbeid med nabolandene Ecuador, Bolivia og Colombia.

Norge inngikk i fjor en milliardavtale med Peru for å stanse avskogingen i landet.

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt