NRK Meny
Normal

Egypt bomber Libya etter drap på kristne

Mellom 40 og 50 militante er drept i luftangrep i Libya i morgentimene, sier en libysk offiser til egyptisk fjernsyn. Egypt vil ha en global «intervensjon» mot IS i Libya.

Videoen fra IS viser gisler langs stranda utenfor Tripoli før de angivelig henrettes.

Et bilde hentet fra en video som viser IS føre flere gisler langs en strand utenfor Tripoli, før de angivelig skal ha blitt henrettet.

Foto: REUTERS/Social media via Reuters TV

– Luftangrepene traff målene sine presist. Å hevne spilt egyptisk blod og å gjengjelde mot drapsmennene er en plikt vi må utføre, heter det i uttalelsen fra det egyptiske militæret.

Egypt har koordinert dagens militærangrep med Libya. Talsmannen for luftforsvaret til den internasjonalt anerkjente regjeringen i Libya, Saqer al-Joroushi, sier at det kommer flere angrep i dag og i morgen.

Bombet treningsleire

Militante i Libya hevder å ha drept 21 kristne koptere fra Egypt. Kopterne var gjestearbeidere i den libyske byen Sirte.

Forsvaret i Egypt opplyser at deres bombefly har angrepet IS-mål. Treningsleire og våpenlagre ble bombet på libysk side av grenseområdet, hvor islamske militante har fått grobunn.

Det er første gang Kairo bekrefter luftangrep mot militsgrupper i Libya. Da det ble hevdet at Egypt og De forente arabiske emirater var involvert i militæraksjoner i august i fjor, nektet det egyptiske forsvaret.

Egypts president snakker til pressen etter krisemøte med generalene

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi har innkalt til krisemøte med sikkerhetsrådgivere og generaler etter den angivelige henrettelsen av 21 egyptere i Libya.

Foto: HANDOUT / Reuters

Ber Sikkerhetsrådet gripe inn

Sammen med Frankrike vil Egypt ha et møte i FNs sikkerhetsråd snarest mulig for å finne ut hvordan det internasjonale samfunnet skal reagere på IS' framvekst i Libya. De to landene vil ha nye tiltak mot IS. Etter Gadaffis fall for fire år siden har Libya vært preget av kaos og uro.

Libyas statsminister Abdullah al-Thinni, som har internasjonal støtte, ber vestlige land innlede luftangrep mot de militante i Tripoli, som har drevet regjeringen hans ut av hovedstaden.

Raseri og landesorg

Egypts president har erklært sju dagers landesorg. Han sverger også å hevne massehenrettelsen av kopterne. I en fjernsynsoverført tale i går kveld var president Abdel Fattah al-Sisi tydelig sint.

Både Egypts regjering og den koptiske kirken mener videoen, som viser drapene på de 21 gjestearbeiderne, er ekte.

Det har vært protester i Egypt de siste dagene med krav om at president al-Sisi gjør mer for å løslate gislene. Pårørende har fortalt medier at de holder presidenten personlig ansvarlig.

Abanoub Ishaq var kollegaen til en av de drepte egyptiske gjestearbeiderne i Libya

Egyptiske Abanoub Ishaq unnslapp IS. Han forteller at kollegene i naborommet ble bortført.

Foto: AP

Banket på dører

– De angriper oss fordi vi er kristne og fordi vi stemte på president Abdel Fattah al-Sisi, sier Abanoub Ishaq, som var kollegaen til en av de drepte.

Han var selv nær ved å bli tatt av IS, som oppsøkte og tok gjestearbeiderne som gisler i januar.

– Jeg var i et annet rom. Jeg hørte de banket på naborommet og i løpet av ti minutter hadde de tatt alle som oppholdt seg der. Så startet de å banke på vår dør. De banket på en time, men vi nektet å åpne døra, forteller Ishaq til nyhetsbyrået Ap.

Video på Twitter

En gruppe som kaller seg «Tripoliprovinsen av den islamske staten» har lagt ut videoen på nettsamfunnet Twitter. Bildene viser egypterne, kledd i oransje fangedrakter, som blir tvunget ned på bakken og så halshogd.

Den fem minutter lange videoen har overskriften: «En beskjed underskrevet med blod til korsets nasjon». Følgende tekst ruller over skjermen: «Korsets folk, tilhengere av den fiendtlige egyptiske kirken».

Koptere er en betegnelse på de innfødte kristne i Egypt. Gruppa utgjør om lag en tidel av landets befolkning.

Se mer om de egyptiske gjestearbeiderne og deres familier:

Familiene til de egyptiske gjestearbeiderne

Video fra Urix torsdag 12. februar 2015

Se mer om Libyas motoffensiv mot opprørere:

Kamper i Benghazi 7. februar 2015

Innslag fra Benghazi fra Kveldsnytt 9. februar 2015

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt