NRK Meny
Normal

Raser over drap og voldtektsforsøk på ung kvinne

I Tyrkia har et brutalt drap på en ung kvinne fått flere tusen til å demonstrere for kvinners rettigheter. I helgen markerte flere tyrkiske menn sin støtte ved å kle seg i miniskjørt.

Created by InfoDispatcher

Menn protesterte mot overgrep mot kvinner med å kle seg i miniskjørt i helgen.

I Tyrkia har et brutalt drap på en ung kvinne fått flere tusen til å demonstrere for kvinners rettigheter. Støtteerklæringene har tatt av på sosiale medier, og ført til at Tyrkias parlament har skjerpet fokuset på kvinners rettigheter.

I helgen markerte flere tyrkiske menn sin støtte til kvinnekampen som nå pågår i landet.ved å kle seg i miniskjørt.

– Som dere vet ble Ozgecan Aslan brutalt myrdet. Derfor spaserer vi nå rundt på Taksimplassen i Istanbul i miniskjørt. Vi vil med det rette søkelyset mot menn som bruker det at kvinner bruker miniskjørt som en unnskyldning for å begå vold mot kvinnene, sier en av deltakerne.

Tyrkiske kvinner vil ikke ha Erdoğan og hans religiøse politikk

300 drept i fjor

20 år gamle Ozgecan Aslan ble kidnappet av en mannlig sjåfør. Hun kjempet mot hans forsøk på overgrep, og i basketaket mellom de to skal hun ha blitt stukket med kniv og slått i hodet med et rør. Kroppen hennes ble senere funnet forbrent på ei elvebredd. Sjåføren, far hans og en venn er nå siktet for å stå bak drapet.

Det brutale drapet har ført kvinnekampen til topps på den politiske agendaen i Tyrkia, og nå varsler presidenten harde straffer.

– Vi vil sørge for at disse kjeltringene får den hardeste straffen som mulig, sa president Tayyip Erdogan tidligere denne uka.

Mange av demonstrantene i Tyrkia mener kvinners rettigheter har blitt stadig verre de siste årene, etter at Erdogan og hans konservative parti AKP tok over makten.

Historien om denne unge kvinnen er ikke unik. I fjor ble nesten 300 kvinner drept i Tyrkia. Vold og seksuelle overgrep er også ei utfordring.

Også kurdiske ledere har tatt opp spørsmålet.

– Dette er et problem som menn må løse, det er ikke kvinnene sitt problem. Om vi ikke tør å møte og svare på disse utfordringene, så kan vi ikke snakke om demokrati, frihet og fred, sa den prokurdiske politikeren Selahattin Demirtas under en debatt i det tyrkiske parlamentet denne uka.

Tyrkias visestatsminister: «Kvinner bør ikke le offentlig»

Norske kvinner voldtatt i Tyrkia

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt