NRK Meny
Normal

Raser mot voodoo-dukke

Frankrikes president Nicolas Sarkozy truer med å gå rettens vei for å stoppe salget av dukken som forestiller ham.

Sarkozy voodoo-dukke

President Sarkozy liker dårlig at det selges voodoo-dukker av ham, og truer med søksmål. (Montasje: NRK)

Foto: Remy de la Mauviniere/APTN / Scanpix/AP

Sammen med dukken som selges av et fransk forlag følger det en voodoo-manual hvor brukerne blir oppfordret til å stikke nåler i dukken.

Truer med søksmål

Sarkozy-dukken er prydet med kjente sitater fra presidenten, blant annet fra episoden hvor en tilskuer nektet å håndhilse på ham under et jordbruksshow i fjor. Sarkozy svarte med å si "Stikk av, ditt patetiske r***høl".

- Nicolas Sarkozy har bedt meg om å minne dere om at han til tross for sin status og berømmelse, har absolutt rett over sitt eget bilde, skriver presidentens advokat Thierry Herzog i et brev til forlaget K&B som avisen Le Monde har fått tilgang til.

Overfor nyhetsbyrået Reuters bekrefter Herzog at presidenten vil saksøke forlaget om ikke de 20.000 dukkene trekkes tilbake fra markedet.

Sarkozy har også tidligere gått hardt til verks mot bildemisbruk av ham. I januar i år fikk han stoppet flyselskapet Ryanairs reklamekampanje hvor han ufrivillig figurerte sammen med sin kone Carla Bruni.

Kaster forbannelse

Det er også laget lignende dukker av Segolene Royal, Sarkozys motstander under fjorårets presidentvalg. Hennes advokat opplyser at også de vurderer å gå til rettslige skritt mot dukkeprodusentene.

Voodoo er en religion med røtter fra Vest-Afrika som også praktiseres i Karibia og i de sørlige onrådene av USA.

Mange tror at voodoo-tilhengere kan stikke nåler i dukker som symboliserer fiendene deres, og dermed kaste en forbannelse over dem. Men eksperter på religionen hevder dette er en stor misforståelse av ritualet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt