Hopp til innhold

Raser mot Trumps valg av rådgiver

Flere aktivistgrupper kritiserer Donald Trumps valg av Stephen Bannon som sin nærmeste rådgiver.

Stephen Bannon

Stephen Bannon blir Donald Trumps seniorrådgiver og sjefsstrateg.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

Påtroppende president Donald Trump utnevnte søndag Stephen Bannon til sin nærmeste rådgiver, og Reince Priebus til stabssjef i Det hvite hus.

Bannon, som har bakgrunn fra storbanken Goldman Sachs, ble hentet for å lede Trumps valgkamp i august. Han ble da beskrevet som en «konservativ flammekaster».

Han leder det konservative og Trump-vennlige nettstedet Breitbart, som har blitt anklaget for både rasisme og kvinnefiendtlighet. Det har i tillegg langet ut mot moderate konservative.

– Dette er en trist dag. Breitbart er det fremste nettstedet for den alternative høyresiden, en løst sammensatt gruppe av hvite nasjonalister, skammelige antisemitter og rasister, sier Jonathan Greenblatt, som leder den jødiske organisasjonen Anti-Defamation League (ADL).

Israelske Haaretz slår fast at Trump har ansatt en «høyreekstrem antisemitt».

Southern Poverty Law Centre (SPLC), en ideell organisasjon bestående av advokater som overvåker ekstremistgrupper, ber Trump om tenke seg om en gang til.

– Stephen Bannon var hovedkraften som gjorde at Breitbart ble en etnisk hvit nasjonalistisk propagandamølle. Trump bør oppheve utnevnelsen. I seierstalen sa Trump at han vil være en president for alle amerikanere. Bannon må gå, heter det i en uttalelse fra SPLC.

Støttes av høyreekstreme

Bannon kommer fra delstaten Virginia, og har sin utdannelse fra Harvard. Etter jobben i Goldman Sachs gikk han til filmbransjen, der han blant annet laget dokumentarer som hyllet tidligere president Ronald Reagan, tidligere visepresidentkandidat Sarah Palin og Tea Party-bevegelsen.

I 2012 tok han over Breitbart News etter at grunnleggeren Andrew Breitbart døde.

Under Bannons ledelse har nettstedet blitt svært populært blant den såkalte alt-right-bevegelsen, som av New York Times beskrives som en uformell sammenslutning av rasister, antisionister og internettprovokatører.

Nettstedet er kjent for å fremme konspirasjonsteorier og saker med innvandringskritisk agenda, skriver Reuters.

Nettstedet har også publisert artikler med overskrifter som «Prevensjon gjør kvinner uattraktive og late» og «Vil du helst at barnet ditt skal ha feminisme eller kreft?».

Breitbart støttet Trump i valgkampen, og hadde hele 17 millioner unike brukere på månedsbasis allerede i sommer.

Flere høyreekstreme ledere, blant dem tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke og lederen av det amerikanske nazistpartiet, Rocky Suhayda, sier til CNN at de støtter ansettelsen av Bannon.

SISTE NYTT

Siste nytt

BBC-reporter Ed Lawrence arrestert under demonstrasjoner i Shanghai

FN ber Kina respektere retten til fredelige protester

FN oppfordrer Kina til å respektere retten til fredelige protester etter demonstrasjonene i landet de siste dagene. Søndag ble en BBC-journalist pågrepet av kinesisk politi under demonstrasjoner i Shanghai.