Raser mot Trump: – Bryr seg ikke om hva venner og allierte mener

Sveriges tidligere statsminister Carl Bildt sammenligner Trumps Iran-avgjørelse med å kaste venner i søppelkassen. – Europa havner i en svært vanskelig situasjon, sier han.

Carl Bildt

BEKYMRET: Sveriges tidligere statsminister og utenriksminister Carl Bildt.

Den tidligere svenske statsministeren, som også har vært utenriksminister, er ikke i tvil om at Europa vil holde sin del av Iran-avtalen etter at USA trakk seg ut.

Men situasjonen Trump har satt Europa i, er svært vanskelig. For i realiteten vil Trumps avgjørelse ramme europeiske selskaper som ønsker å handle med Iran, påpeker Bildt.

– Hvordan ser egentlig relasjonen over Atlanteren ut, når Det hvite hus ser ut til å mene at man kan kaste venner og allierte i søppelkassen? sier han til NRK.

Lyttet ikke til Merkel og Macron

Både Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president Emmanuel Macron reiste tidligere i år til Det hvite hus i håp om å få Trump til å stå ved avtalen om Irans atomprogram.

Tirsdag ble det klart at forsøkene var fånyttes. USA bryter med avtalen, og varsler svært strenge sanksjoner både mot Iran og mot land som bidrar til at landet opprettholder sitt atomprogram.

– Hva er det som bekymrer deg?

– Stort sett alt. Det hvite hus sier omtrent at de ikke bryr seg om hva venner og allierte mener, sier Bildt.

Trump delivers remarks on his intentions regarding the Iran nuclear deal at the White House

USAs president Donald Trump viser frem dokumentet som varsler USAs brudd med Iran-avtalen.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Splittelse

Bildt sier han ikke kan huske noen annen sak som har ført til så stor splittelse mellom USA og Europa.

– Vi har sett tilfeller tidligere med splittelse mellom Europa og USA, som Irak-krigen. Da var Tyskland og Frankrike skeptiske, mens Storbritannia var med. Her er hele Europa på samme linje. Jeg tror ikke vi har hatt en slik situasjon det siste halve århundret, sier han.

En rekke europeiske selskaper har satset i Iran etter at avtalen kom på plass i 2015. Også noen norske bedrifter har satset, og Utenriksdepartementet jobber ifølge NTB med å få oversikt over situasjonen.

Bildt understreker at det er europeiske selskaper, og ikke amerikanske, som først og fremst rammes av sanksjonene.

– Trump innfører sanksjoner som de facto er rettet mot europeiske selskaper som lever opp til avtalens ånd om å normalisere forholdet til Iran. Dette innebærer en konfrontasjon mot Iran, men er i minst like stor grad rettet mot Europa, sier han.

U.S. President Trump and French President Macron shovel dirt as Brigitte Macron and first lady Melania Trump watch at the White House in Washington

TETTE BÅND: Emmanuel Macron hadde med seg et fransk eiketre da han besøkte Donald Trump i USA. Treet, som de to plantet i hagen til Det hvite hus mens konene deres fulgte med, skulle symbolisere de tette båndene mellom de to landene. Treet har for øvrig forsvunnet siden, ifølge Reuters. Det hvite hus har ikke forklart forsvinningen. Franske medier har spekulert på om årsaken er at treet helst bør plantes om høsten.

Foto: Marcelo Teixeira / Reuters

Tror ikke Europa trekker seg

Irans leder, ayatolla Ali Khamenei, ba onsdag om solide garantier fra Storbritannia, Frankrike og Tyskland om at landene vil holde sin del av avtalen, også uten USA.

– Det finnes ikke noen logikk i å bli værende i avtalen hvis EU-trioen ikke kan garantere at den implementeres, sa han.

– Hvis de ikke lykkes i å få til en definitiv garanti, og det tviler jeg virkelig på at de kan, kan vi ikke fortsette sånn som nå, fortsatte Khamenei.

Bildt kan ikke se for seg at EU-landene vil gi etter for press fra Trump.

– De europeiske landene vil holde avtalen. Den er besluttet og godkjent av FNs sikkerhetsråd, og landene er bundet av den. Europa kommer ikke til å innføre sanksjoner fordi Trump gjør det. Men det Trump gjør, er de facto å innføre sanksjoner mot europeiske foretak som lever opp til avtalens ånd om å normalisere forholdet til Iran, sier han.

U.S. President Trump announces his decision on the Iran nuclear agreement at the White House in Washington
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt