Kritiserer Greta Thunberg etter togbilde

Et bilde av Greta Thunberg på gulvet i et tysk tog, var alt som skulle til for at miljøaktivisten igjen ble angrepet i sosiale medier og beskyldt for å være uærlig.

Greta Thunberg i Torino

PÅ VEI HJEM: Greta Thunberg fotografert i den italienske byen Torino. Det var siste stopp for miljøaktivisten som har reist med båt og tog. Togturen hjem til Sverige gir henne mye motstand.

Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE

I en tidligere versjon av denne saken gjenga vi kritiske meldinger fra flere Twitter-kontoer. Disse er tatt ut av artikkelen, siden NRK ikke kjenner identiteten til brukerne bak disse kontoene.

Twitter-krangelen og den påfølgende debatten har skapt overskrifter i tyske medier, og i morges gikk også den tyske familieministeren Franziska Giffey ut og kritiserte Thunberg.

– Dette er ikke en god situasjon. Hun fortalte ikke hele historien, og som man ser fra dagens debatt har det nok kostet henne litt kredibilitet, sier hun til avisen Bild.

Laster Twitter-innhold

Utfordringen for Thunberg er at et bilde og en tekst hun sendte fra toget i Tyskland kunne tolkes feil. Hun ble ikke sittende på gangen under hele turen, mot slutten fikk hun en sitteplass.

Hele historien fortalte heller ikke selskapet Deutsche Bahn da de meldte seg på.

Vil du har nyhetsbrev fra NRK Urix? Klikk her

Togselskapet svarer

Deutsche Bahn var raske til å svare på meldingen fra miljøaktivisten. Overfylte tog er et sårt punkt, etter mye kritikk. Først beklaget de for opplevelsen Thunberg hadde hatt, men så kom det en ny beskjed.

– Det hadde vært fint dersom du hadde fortalt om hvor godt mottatt du ble av personalet da du satt på 1. klasse, skrev det tyske togselskapet.

Tyske togpassasjerer

MYE FOLK: Overfylte og kansellerte tog har vært et gjentagende tema i tysk presse.

Foto: RALPH ORLOWSKI / Reuters

Svaret fra tyskerne har gitt opphav til en storm i sosiale medier.

– Avslørt! Greta Thunberg feilinformerte folk om togreise, skriver den canadiske politikeren Brad Trost på Twitter.

– Togselskapet slår tilbake, skriver den tidligere trump-medarbeideren Jason Miller.

Laster Twitter-innhold

Thunberg svarer

Miljøaktivisten som nekter å fly, kommer med en korreksjon av meldingen fra togselskapet.

Hun poengterer at toget hun skulle bruke fra den sveitsiske byen Basel, ble kansellert. Derfor gikk turen videre med to forskjellige tog. På disse togene hadde hun ikke sitteplass. På ett av disse togene ble bildet tatt.

Da hun nådde den tyske byen Göttingen fikk hun sitte på et sete, skriver Thunberg selv, og fortsetter:

– Min melding var ikke en klage, og var ikke ment som en klage. Overfylte tog er et veldig bra tegn. Det viser at markedet for tog er stort, skriver Thunberg.

SISTE NYTT

Siste nytt