Demonstrantene vinner informasjonskrigen

Iranske myndigheter forsøkte å strupe internett under dagens demonstrasjoner, men ser foreløpig ikke ut til å lykkes.

Demonstrasjoner i Iran
Foto: Skjermdump: Twitpic/Youtube

Bilder og videosnutter fra det som skal være dagens demonstrasjoner, publiseres kontinuerlig på sosiale nettsteder som Twitter og Youtube.

Minnemarkering

Tusenvis av mennesker roper «Død over diktatoren» i et videoopptak fra universitetet i Teheran som skal være filmet i dag.

Dette er en av flere rapporter som er publisert av privatpersoner, siden utenlandske mediefolk har fått forbud mot å lage reportasjer fra dagens demonstrasjon i den iranske hovedstaden.

Iranerne skulle offisielt minnes tre studenter som ble drept under den tidligere sjahens regime i 1953, men det var ventet at studenter ville benytte andledningen til å gjenoppta protestene mot det omstridte valget i juni.

Twitteropprør

Den gang tok demonstrantene for alvor i bruk nettjenester som Twitter, Facebook og Youtube for å gi verden innblikk i hva som foregikk i gatene.

Også 4. november, under markeringen av 30-årsdagen for stormingen av USAs ambassade, brukte unge iranere sosiale medier for å rapportere fra gatene.

Ved hjelp av temaordet (hashtaggen) #iranelection har iranske demonstranter sendt ut utallige minirapporter via Twitter, som andre så har spredd videre.

Bekrefter sammenstøt

De siste meldingene fra brukere av nettsamfunnet vitner blant annet om at flere skal være arrestert og at soldatene ved den militære flybasen Qom har sluttet seg til protestene mot president Mahmoud Ahmadinejad.

Dette er ikke bekreftet fra andre kilder eller offisielt hold, men det iranske nyhetsbyrået IRNA bekrefter i ettermiddag at det har vært sammenstøt mellom politi og demonstranter på universitetsområdet i Teheran.

Den amerikanske bloggen Enduring America har iløpet av dagen drevet direkteoppdatering fra opptøyene ved hjelp av informasjon fra sine kilder i byen, og videreformidler bilder fra andre steder på nettet.

Rett før klokken 14, publiserte bloggen det som skal være bilder av tåregassen som henger over gatene i universitetsområdet.

– Seieren er nær

Ifølge bloggen Irannewsnow som også direkteoppdaterer fra dagens demonstrasjoner, skal demonstrasjonene også ha spredd seg til universitetet i byen Azad.

I en video fra Azad skal man angivelig se demonstranter som roper «Basij, kom dere bort».
Basij er en paramilitær hurtigmobiliseringsgruppe som også tidligere har blitt satt inn i kampen mot demonstrantene.

Irannewsnow har også publisert en annen video fra Teheran hvor demonstrantene roper slagord som «Gud er stor» og «Seieren er Guds. Seieren er nær».

Ubekreftede meldinger på Twitter tyder også på at studentaktivisten Majid Tavakoli skal være arrestert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt