Rapport: Tusenvis av psykisk syke lenket fast i Indonesia

Førti år etter det ble forbudt, lever fortsatt nesten 19.000 indonesiere i lenker og bak låste dører, viser en ny rapport. Grunnen er at de har en form for psykisk lidelse.

Psykisk helse i Indonesia, lenket fast
Foto: Andrea Star Reese / Human Rights Watch

57.000 indonesiere med en form for psykososiale funksjonsnedsettelser, har vært i «pasung» minst én gang i livet. Det betyr at de er lenket fast eller låst inne i små rom.

Det kommer frem i en ny rapport fra Human Rights Watch (HRW).

– Mennesker tilbringer år i lenker, trekasser eller geiteskur fordi familiene ikke vet hva annet de skal gjøre, sier rapportforfatter Kriti Sharma til The Guardian.

Tilfellene organisasjonen har kommet over, handler om alt fra depresjoner til mer alvorlige psykiske tilstander.

Kvinne lenket til benk på Java i Indonesia

DEPRESJON: Da ektemannen forlot denne 24 år gamle kvinnen og deres 5 år gamle datter, utviklet hun depresjon. I Indonesia tror flere at dette betyr at man er besatt av onde ånder.

Foto: Andrea Star Reese / Human Rights Watch

Låste datteren inne i 15 år

Det verste tilfellet organisasjonen kom over, var en kvinne som var låst inne i et lite rom i nesten 15 år. To måneder etter besøket, slapp hun ut.

Det var faren som hadde låst henne inne. Han fryktet at hun hadde blitt forhekset, og hadde ikke råd til å skaffe hjelp.

– Hun grov opp folks avlinger og spiste mais rett fra planten. Jeg skammet meg og jeg var redd hun ville gjøre det igjen, sier faren.

– Først bandt jeg håndleddene og anklene hennes sammen, men hun klarte å løsne det opp. Jeg besluttet å låse henne inne, for naboene var redde.

Tror de er bestått av djevelen

I Indonesia råder troen om at psykiske problemer er et resultat av å bli besatt av onde ånder eller djevelen, å ha syndet eller ikke være troende. Derfor oppsøker flere familier først healere før medisinsk hjelp.

– Se for deg helvete. Slik er det her, sa den 22 år gamle kvinnen Asmirah til HRW i 2015.

Hun var da lenket fast til en plankeseng i et religiøst helbredelsessenter i byen Brebes på Java.

Indonesia, psykisk helse

SLAG OG BØNN FOR DJEVELFORDRIVELSE: Haji Hamden, en islamsk healer, messer mens assistenten Abdul slår leggene til en innlagt i Pengobatan Alternatif Nurul Azha, et tradisjonelt healingsenter vest på øya Java.

Foto: Andrea Star Reese / Human Rights Watch

Også hos de medisinske institusjonene oppdaget organisasjonen svakheter. De innlagte ble ifølge rapporten behandlet med elektrosjokk og tvangssterilisering. Også her ble de lenket fast til senger og flere av institusjonene var overfylte. Flere av pasientene var også utsatt for seksuelle overgrep fra medinnlagte eller ansatte.

– Det er virkelig å leve i et helvete. Så mange mennesker sa det til meg, sier Sharma til The Guardian.

Indonesia, metal helse

MEDISINSK HJELP: Flere menn med psykososiale funksjonsnedsettelse var låst inne i et overfylt rom i herredelen av Galuh rehabiliteringssenter i Bekasi.

Foto: Andrea Star Reese / Human Rights Watch

«Pasung» ble ulovlig 1977

«Pasung» ble gjort ulovlig i 1977, og myndighetene har satt i gang kampanjer og mottiltak for å få slutt på praksisen. Men innsatsen har ikke vært god nok, ifølge HRWs rapport. Menneskerettighetsorganisasjonen krever nå at myndighetene tar ansvar.

Ifølge rapporten er det 48 mentalsykehus i Indonesia, halvparten av dem befinner seg i fire av de 34 provinsene. Befolkningen er på 250 millioner mennesker.

SISTE NYTT

Siste nytt

Fortsatt stor fare for regjeringskrise i Sverige

Sveriges statsminister Stefan Löfven sier det nå skal forhandles om prisfastsetning på nye utleieleiligheter. Ikke nok, sier Vänsterpartiets leder, som sier partiet kommer til å stemme mot regjeringen i Riksdagen mandag.