Rapport: Stor økning i masseskytinger på skoler i USA

Antall drepte i skoleskytinger i USA har økt. Flere personer er drept i slike skyteepisoder de siste 18 årene enn i løpet av hele 1900-tallet, viser en ny rapport.

En såret elev fraktes inn i en ambulanse etter skoleskytingen i Parkland i Florida

SKOLESKYTING: En såret elev får hjelp av nødetatene etter skoleskytingen i Parkland i Florida i februar. Til sammen 17 mennesker ble drept da den 19 år gamle gjerningsmannen gikk til angrep på sin tidligere skole.

Foto: John McCall / AP

I en ny rapport i Journal of Child and Family Studies regnes hendelser der minst fire personer er blitt drept eller skadd, som masseskytinger. Rapporten viser til at det er samme definisjon som FBI opererer med.

Antallet inkluderer ikke gjerningspersonen.

Rapporten definerer skoleskytinger som skytinger som har skjedd inne på selve skoleområdet og skolen i skoletiden.

Studien har utelatt gjengoppgjør og skyteepisoder på universiteter.

Gjerningspersoner mellom 11 og 18 år

Den første skoleskytingen som oppfyller studiens kriterier, skjedde ifølge rapporten i 1940. En ansatt drepte fem kollegaer før han skjøt seg selv.

På 1950- og 1960-tallet var det ingen større episoder, men i 1979 skjøt en 16 år gammel jente to personer og skadet ni. Deretter økte antallet skytinger med en topp på 1990-tallet.

I løpet av 1900-tallet ble til sammen 55 mennesker drept, og ytterligere 260 ble såret, i 22 masseskytinger på skoler i USA.

I 60 prosent av tilfellene på 1900-tallet var gjerningspersonen mellom 11 og 18 år, skriver Science Daily. Ifølge avisen var de fleste av gjerningspersonene hvite gutter som handlet alene, og bare ni av dem hadde en psykisk lidelse.

Emma Gonzalez, som overlevde skoleskytingen i Florida, taler under en demonstrasjon

TIL KAMP MOT VÅPENLOVENE: Tenåring og aktivist Emma Gonzalez talte under demonstrasjonen i Washington mot Donald Trump og alle andre politikere med bånd til våpenlobbyen. Gonzalez overlevde skoleskytingen ved Marjory Stoneman Douglas High School i februar.

Foto: Cliff Owen / AP

Flere er blitt drept

I løpet av de 18 årene som er gått siden årtusenskiftet, er allerede flere mennesker blitt drept i skoleskytinger enn i løpet av hele det forrige århundret, viser rapporten.

Det har ifølge rapporten vært 13 skoleskytinger som oppfyller studiens kriterier fra 2000 og frem til nå.

I den perioden er 66 mennesker blitt drept, og 81 er blitt såret, i skoleskytinger, viser studien.

– En alarmerende utvikling er at det store flertallet av gjerningspersonene bak skoleskytingene på 2000-tallet, 77 prosent av dem, er ungdommer i alderen 14-18 år, og de har oftere en psykisk lidelse, sier Antonis Katsiyannis, en av forskerne bak rapporten.

Elever og lærere ved videregående skoler over hele USA er ventet å forlate klasserommene fredag og demonstrere for økt våpenkontroll. Fredag vil Columbine High School være stengt for å markere at det er 19 år siden masseskytingen.

Tidligere strid om tall

Det har tidligere vært strid om antallet skoleskytinger i USA. Etter skoleskytingen i Parkland i Florida i februar i år, meldte flere medier at det var den 18. skoleskytingen i USA bare i løpet av de to første månedene i år, med henvisning til tall fra interesseorganisasjonen Everytown.

En gjennomgang Washington Post gjorde av tallene, viste at skyteepisoder som for eksempel hadde skjedd utenfor skoletid på en parkeringsplass tilknyttet en skole, var inkludert i Everytowns tall.

Elever evakueres og går på rekke ut av skolen i Parkland i Florida etter skoleskyting

ANGREP SKOLE: Disse personene ble evakuert etter at en bevæpnet 19-åring skjøt og drept til sammen 17 mennesker på få minutter på Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida.

Foto: JOE RAEDLE / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt