Hopp til innhold

Rapport: Pilotene fulgte prosedyrene, men flyet styrtet likevel

Transportminister Dagmawit Moges i Etiopia har lagt fram konklusjonene i den foreløpige rapporten om Ethiopian Airlines-ulykken i forrige måned. Ministeren sa at pilotene gjentatte ganger korrekt utførte alt de skulle gjøre, men at de likevel ikke greide å få kontroll over flyet.

Ethiopian Airlines-ulykken 10. mars i år kostet 157 mennesker livet. Etter ulykken ble alle Boeing 737 MAX satt på bakken. Mistanken var at dataprogrammet MCAS var involvert i ulykken. Det ser også ut til at MCAS var involvert i Lion Air ulykken i fjor der 189 mennesker omkom.

Torsdag formiddag ble konklusjonene i den foreløpige rapporten presentert. Transportminister Dagmawit Moges sa under en pressekonferanse at flyet var korrekt vedlikeholdt og at pilotene var riktig trent.

Hun beskrev hva pilotene gjorde da flyet plutselig begynte å stupe med nesen ned.

– Gjentatte ganger gjennomførte de nødprosedyren korrekt, men de greide likevel ikke å få kontroll over flyet, sa transportminister Dagmawit Moges.

Selve rapporten vil bli publisert på transportministeriets hjemmeside i løpet av torsdag eller fredag, melder ministeriet.

Transportminister i Etiopia Dagmawit Moges

LEGGER ALL SKYLD PÅ BOEING: Transportminister Dagmawit Moges i Etiopia ber Boeing granske flykontrollsystemet.

Foto: TIKSA NEGERI / Reuters

Skryter av pilotene

Ethiopian Airlines skriver i en pressemelding at pilotene fulgte alle retningslinjene fra Boeing og amerikanske luftfartsmyndigheter.

– Til tross for dette harde arbeidet og deres nøye gjennomføring av prosedyrene, så var de ikke i stand til å få flyet fra å styrte med nesen ned, skriver flyselskapet.

Sammen med rapporten kom det to sikkerhetsanbefalinger:

  • Boeing blir bedt om å granske flykontrollsystemet.
  • Luftfartsmyndigheter blir bedt om å godkjenne kontrollsystemet før de tillater at flyet blir satt i drift igjen.

Mener pilotene har en del av skylden

Det som transportministeren sier står i rapporten, står i kontrast til det en rekke medier skrev i forkant. Sakene var basert på intervjuer med mennesker som hadde kjennskap til granskingen.

Flere medier skrev at pilotene først gjorde det Boeing anbefalte, men at de så skrudde på igjen deler av det automatiske systemet. Det gjorde det mulig for MCAS å overta deler av styringen igjen.

En Boeing 737 MAX med AoA sensor avmerket med rød ring

SENSOR: Mekanismen som er markert med en rød ring fanger opp hvordan et fly er orientert i opp ned aksen. Dersom det er en feil med den, så vil den gi uriktig informasjon.

Foto: STEPHEN BRASHEAR / AFP

Hva som førte til styrten

Flere lekkasjer fra granskingen forkant av at rapporten ble lagt fram tydet på at flyet skal ha blitt truffet av noe etter at det tok av. Dette treffet skadet en mekanisme som måler hvordan flyet er orientert i opp-ned aksen. Mekanismen ga derfor feil informasjon til dataprogrammet MCAS. Det igjen førte til at nesen på flyet ble tvunget ned.

Under presentasjonen av konklusjonene i den foreløpige av rapporten avviste Amdye Ayalew Fanta fra havarikommisjonen dette. Han sa at de ikke hadde noe data som viser at flyet hadde blitt skadet i forkant.

SISTE NYTT

Siste nytt