Rapport: Afghanske soldater og politifolk står bak barneovergrep

Misbruk av unge gutter er utbredt innen de afghanske sikkerhetsstyrkene, viser en hemmelig rapport som er sendt den amerikanske Kongressen.

Gutt som ble befridd fra sexslaveri i Afghanistan i 2016

Denne gutten ble befridd fra sexslaveri i 2016.

Foto: AREF KARIMI / AFP

Praksisen med såkalte «bacha bazi» i Afghanistan er rotfestet. I et land med streng kjønnssegregasjon er det ikke uvanlig at mektige menn holder seg med unge gutter som de utnytter seksuelt.

De mindreårige guttene lever i praksis som sexslaver. De er ofte pyntet i kvinneklær, og danser for mennene på lukkede fester.

Afghanske myndigheter er medskyldige i rekrutteringen og den seksuelle utnyttelsen av barn som skjer i sikkerhetsstyrkene."

SIGAR-rapporten

«Bacha bazi» er ikke sett som homoseksualitet eller prostitusjon, men som et tegn på makt.

Praksisen lever i beste velgående innen sikkerhetsstyrkene som er støttet av vestlige land, viser en ny rapport.

Rapporten omhandler en rekke sider ved det vestlige nærværet i landet, men i et kapitel som er unntatt fra offentlighet, går det fram at praksisen er utbredt.

En ung gutt danser med et teglass foran en gruppe menn i Afghanistan

En ung gutt danser med et teglass foran en gruppe menn i et privat selskap 18. februar i år.

Foto: SHAH MARAI / AFP

– Myndighetene vet om praksisen

Ifølge rapporten, som er utarbeidet av USAs spesialinspektør for gjenoppbyggingen av Afghanistan, SIGAR, gjør ikke afghanske myndigheter nok for å stanse utnyttelsen av barna.

«Afghanske myndigheter er medskyldige i rekrutteringen og den seksuelle utnyttelsen av barn som skjer i sikkerhetsstyrkene», heter det i rapporten som ble oversendt Kongressen mandag.

SIGAR selv bedt om at hele rapporten blir offentliggjort.

Ifølge rapporten har den afghanske regjeringen sviktet når det gjelder å finne og hjelpe ofrene. I noen tilfeller har myndighetene i stedet arrestert og tiltalt ofre for menneskehandel.

Tegn tyder også på at amerikanske myndigheter kjenner til praksisen, men uten å gripe inn. Amerikansk lov forbyr bistand til utenlandske sikkerhetsstyrker dersom det foreligger troverdig informasjon om at styrkene står bak grove menneskerettighetsbrudd.

Dermed rammes de USA-ledede Nato-styrkene som driver opplæring av afghanske styrker.

Jawed (19) er en tidligere bacha bazi, barnesexslave, i Afghnaistan

Jawed (19) er en tidligere såkalt bacha bazi i Afghanistan.

Foto: WAKIL KOHSAR / AFP

– Må vurdere troverdigheten

Ifølge Adam Stump, talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, går Utenriksdepartementet og Pentagon jevnlig gjennom alle rapporterte påstander om overgrep og misbruk innen sikkerhetsstyrkene.

– Voldtekt av barn er alltid avskyelig, og innebærer virkelig grove menneskerettighetsbrudd. Men alle saker må gjennomgås juridisk for å avgjøre anklagenes troverdighet, sier Stump til nyhetsbyrået AFP.

Han sier at Pentagon på ingen måte ser gjennom fingrene med den dypt bekymringsfulle praksisen med «bacha bazi».

– Amerikansk personell er ikke er bedt om å lukke øynene for brudd på menneskerettighetene. Tvert om er de pålagt ved lov å rapportere slike overgrep, sier han.

Anklagene er ikke kommentert fra afghanske myndigheter.

Taliban bruker «honningfeller»

Afghanistan vedtok tidligere i år forbud mot bacha bazi i den nye straffeloven, men det er ennå ikke avgjort når dette blir gjeldende lov.

Lovendringen kom etter at det ble avslørt hvordan Taliban bruker bacha bazi for å infiltrere sikkerhetsstyrkene.

Barn ble sendt inn i regjeringskontrollerte leirer med bomber. Hundrevis av politifolk er drept på denne måten de siste to årene.

SISTE NYTT

Siste nytt