Hopp til innhold

Rapport: «438.000 korona-døde i Latin-Amerika innen oktober»

RIO DE JANEIRO (NRK): Rundt 125.000 mennesker er døde av korona i Latin-Amerika. Innen oktober kan tallet øke til 438.000, ifølge Den panamerikanske helseorganisasjonen. Likevel lettes restriksjonene flere steder.

EFgHnfZgKYw

Rio de Janeiros berømte Kristus-statue - med navnene på ofre for koronaviruset.

Foto: PILAR OLIVARES

Rundt halvparten av alle koronaofre I Latin-Amerika bor i Brasil, og de siste ukene har det daglige tallet på døde ligget over tusen. Likevel har myndighetene valgt å gjenåpne store deler av samfunnet, til tross for mange advarsler.

En undersøkelse fra instituttet Datafolha viser at flertallet av brasilianerne mener det er feil å gjenåpne så raskt, og to tredeler sier de tror situasjonen blir verre i tiden fremover.

Gatehandel Rio

Gatehandelen åpnes i Rio de Janeiro. Men kundene er avventende.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

Flere steder i Brasil vurderer nå myndighetene å stenge virksomheter igjen, etter rapporter om ny oppgang i smittetallene.

– Jeg er pessimist

Jeg går ut så lite som mulig, sier den 24 år gamle Gabriel Costa, som NRK møter på gata her i Rio.

– Jeg bruker maske, og jeg holder god avstand til folk jeg møter. Men mange er egoistiske og ansvarsløse, og jeg ser på TV at mange barer er stappfulle. Jeg frykter at dette går galt, sier han.

24-åringen beskriver de siste månedene som de tyngste han har opplevd, og sier at han for første gang har slitt med alvorlig depresjon:

Korona i Rio

Den 24 år gamle Gabriel Costa fra Rio er deprimert og frykter at pandemien vil vare lenge.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

– Vi må velge mellom å bli hjemme og bli deprimert, og å gå ut og risikere å bli smittet med viruset. Det er de to mulighetene vi har, sier han. Og han ser ikke lyst på fremtiden:

– Jeg er pessimist. Etter det jeg hører og ser vil dette ta lang tid. Det kan vare til slutten av året. Jeg vet ikke, men jeg er virkelig pessimist, sier Gabriel Costa her i Rio de Janeiro.

Bedring i Rio

Rio de Janeiro har hatt noen av de høyeste dødstallene pr. innbygger i Brasil i løpet av pandemien. Belegget på sykehusenes intensivavdelinger har vært nærmere 100 prosent, og mange har dødd uten å få hjelp.

Men nå opplyser Rios myndigheter at belegget er nede i 70 prosent. Det er en viktig grunn til at man er i gang med en sekspunkts plan, der nye virksomheter gjenåpnes hver annen uke.

Fotgjengere i Rio de Janeiro i Brasil

Frykt for nye smitteøkning i Brasil etter at myndighetene begynte å gjenåpne landet.

Foto: Leo Correa / AP

I forrige uke ble mange restauranter, barer og helsestudioer åpnet, noe som har ført til sterk kritikk. Bilder av kaotiske tilstander på barene i velstående deler av byen er blitt vist på TV og nett, og flere av stedene ble stengt av politiet.

Verre før det blir bedre

Spredningen av koronaviruset har økt voldsomt her i Latin-Amerika den siste måneden. Brasil og Mexico har hatt de høyeste daglige dødstall i verden. Og Chile ligger i

Copacabana statue

En gjestfri gest til tross: Copacabana og andre badestrender i Rio er fortsatt stengt.

Foto: Arnt Stefansen / NRK

verdenstoppen når det gjelder registrerte smittede pr. innbygger.

Totalt for regionen er rundt 125.000 døde av korona, mens det offisielle tallet på smittede nærmer seg 3 millioner. Og ifølge Den panamerikanske helseorganisasjonen skal det bli verre før det blir bedre.

– Innen oktober kan tallet på koronaofre øke til 438.000, sier direktør Carissa Etienne. Og hun legger til at smittetoppen i de hardest rammede landene ennå ikke er nådd.

Vil du ha ukebrev fra Urix? Klikk her

SISTE NYTT

Siste nytt