Rapport: – Mer enn 40 millioner fanget i «moderne slaveri»

25 millioner mennesker er tvunget inn i arbeid som drives av kriminelle bakmenn. 15 millioner personer lever i tvangsekteskap, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner. De fleste ofrene er kvinner og jenter.

Syrisk traffickingoffer på senga i et tilfluktssted

SÅRBARE: Denne syriske kvinnen klarte å rømme fra bordellet hun ble holdt fanget i i Libanon, og ble tilbudt opphold i denne leiligheten på hemmelig adresse. Libanesiske sikkerhetsstyrker avslørte i 2016 en menneskesmuglernettverk som hadde tvunget 75 syriske kvinner ut i prostitusjon.

Foto: STRINGER / Afp

Over 40 millioner mennesker var i fjor fanget i det som omtales som moderne slaveri, i rapporten som ble offentliggjort tirsdag.

  • 25 millioner skal være tvunget inn i arbeid i fabrikker, på byggeplasser, bondegårder, fiskebåter og i sexindustrien
  • 15 millioner var tvunget inn i ekteskap de ikke selv ønsket
  • Nesten tre av fire under slaveliknende forhold var kvinner og jenter
  • En av fire var barn

Det er FNs internasjonale arbeidsorganisasjon ILO, menneskerettighetsgruppa Walk Free Foundation og den internasjonale migrasjonsorganisasjonen IOM som står bak de nye beregningene.

De har intervjuet 71.000 personer i 48 land og koblet dette med informasjon samlet inn om migrasjon.

Barn reddet fra fangenskap i Guatemala

REDDET: Dette bildet viser ei jente som blir reddet fra fangenskap hos et smuglernettverk som drev tvangsarbeid i Guatemala i 2014. Nær tre av fire som lever eller arbeider under slaveliknende forhold var kvinner og jenter, viser en ny rapport.

Foto: JOHAN ORDONEZ / Afp

Kaller tvangsekteskap for seksuelt slaveri

I motsetning til tidligere anslag tar denne rapporten også med tvangsekteskap i statistikken.

Organisasjonene begrunner dette med at gruppa, som hovedsakelig består at jenter, mange under 15 år, blir tatt fra sine hjem, voldtatt og behandlet som noens eiendom. I mange tilfeller blir jentene kjøpt, solgt eller arvet videre.

– Å kalle det ekteskap er egentlig litt misvisende. Når man ser hva det egentlig går ut på, kunne man kalt det for seksuelt slaveri, sier Fiona David, sjef i den australske menneskerettighetsorganisasjonen Walk Free til Reuters.

Migranter og flyktninger i båt over Middelhavet

UTVANDRING: Mange barn og voksne som blir utnyttet i tvangsarbeid har utvandret fra vanskelige kår i hjemlandet. Dette bildet fra juli i år er tatt av migranter som ønsker å krysse Middelhavet i håp om en bedre framtid i Europa.

Foto: Santi Palacios / AP

Utvandring og gjeld

Ifølge rapporten kan en stor del av dagens moderne slaveri settes i sammenheng med utvandring fra hjemland. Verdensdelene med flest i tvang var Afrika og Asia.

Halvparten av dem som var i tvangsarbeid gjorde dette for å tilbakebetale gjeld eller andre oppfylle andre forpliktelser.

– Personer i tvangsarbeid produserer noe av maten vi spiser og klær vi har på oss, og de rengjør bygningene som mange av oss lever eller jobber i, skriver organisasjonene som står bak rapporten.

– Hovedandelen av tvangsarbeid skjer i privat regi. Det viser hvor viktig det er å spille på lag med næringslivet for å fjerne tvang fra leverandørleddet, konkluderer organisasjonene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt