Rapport: – Assad-regimet brukte systematisk kjemiske våpen i Aleppo

Det syriske militæret brukte systematisk tønnebomber med klor i boligområder i Aleppo, ifølge en rapport fra Human Rights Watch. Minst åtte ganger i fjor skal militæret ha tatt i bruk kjemiske våpen i kampen om Aleppo.

Baby får behandling etter et tønnebombeangrep med klor i Aleppo

Seks personer fra samme familie, deriblant fire barn, skal ha blitt kvalt av den giftige gassen. Her behandles en baby etter et angrep hvor kjemiske våpen skal ha blitt tatt i bruk.

Foto: GHIRH SY / Epa

Syriske militærhelikoptre skal systematisk ha brukt tønnebomber med klorgass i Øst-Aleppo, ifølge en ny rapport fra Human Rights Watch (HRW).

Bombet lekeplasser og klinikker

Røyk stiger til værs etter bombing i Aleppo

Røyken stiger til værs etter et luftangrep i Aleppo. Ifølge HRW skal kjemiske våpen blitt tatt i bruk i bombingen av byen.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Det verste angrepet skal ha skjedd i nabolaget al-Sakhour, ifølge menneskerettighetsgruppen. Seks personer fra samme familie, deriblant fire barn, skal ha blitt kvalt av den giftige gassen.

Lekeplasser, klinikker, vanlige bygater og bolighus ble rammet i angrepene. Ifølge HRW førte dette til at svært mange mennesker fikk problemer med å puste.

Bruk av klor som våpen, er forbudt i henhold til den internasjonale konvensjonen mot kjemiske våpen. Syria sluttet seg til denne konvensjonen i 2013.

Store ødeleggelser i Aleppo etter flyangrep

VIDEO: Slik så det ut 16. november i fjor etter nok et flyangrep i Aleppo.

Koordinerte angrep

Rapporten peker på at myndighetene i Damaskus systematisk brukte kjemiske våpen for å drepe lokalbefolkningen eller drive dem ut av området.

– Mønsteret vi ser er at angrepene der kjemiske våpen ble tatt i bruk var samkjørte med den militære strategien for å ta tilbake Aleppo. Dette var ikke enkelttilfeller, sier Ole Solvang, katastrofeetterforsker i Human Rights Watch, til New York Times.

Ifølge rapporten skal alle stedene som ble rammet av angrepene vært områder som regjeringsstyrkene planla å ta over.

Ifølge Human Rights Watch utførte syriske myndigheter kjemiske angrep på disse stedene

Human Rights Watch mener at myndighetene i Syria gjennomførte koordinerte kjemiske angrep i disse områdene i Aleppo i 2016.

En eldre mann får behandling etter det som skal ha vært et angrep med kjemiske våpen

Mange har fått behandling for det som ser ut til å være angrep hvor kjemiske våpen har blitt tatt i bruk.

Foto: ABDALRHMAN ISMAIL / Reuters

Flere brudd på internasjonal avtale

Bruk av kjemiske våpen er et klart brudd på den internasjonale avtalen som regjeringen i Syria undertegnet for tre år siden.

Røyken stiger til værs etter et bombeangrep i Aleppo

Myndighetene har blitt anklaget av flere humanitære organisasjoner for å ta i bruk kjemiske våpen mot lokalbefolkningen.

Foto: OMAR HAJ KADOUR / Afp

Dette er ikke første gang regimet til Syrias president Bashar al-Assad anklages for å tatt i bruk kjemiske våpen mot befolkningen i Syria.

I fjor konkluderte et FN panel med at det syriske militæret skulle ha tatt i bruk tønnebomber og andre kjemiske våpen i Syria minst tre ganger i 2014 og 2015.

Anklagene har gjentatte ganger blitt avvist av Assad og regjeringen. Bevisene blir beskyldt for å være falske og ikke-konkluderende av syriske myndigheter.

Ifølge HRW har ikke myndighetene i Syria bare latt være å følge avtalen, men har også økt antall angrep hvor det er tatt i bruk klor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt