NRK Meny
Normal

Ransbølge i Rio ett år før OL

Et drøyt år før sommer-OL starter i Rio de Janeiro vokser voldstallene kraftig og fører til spørsmål om hvordan byen skal håndtere en halv million turister.

Sykkel, plakater og rødmaling på et fortau.

I mai ble en syklist drept på åpen gate i den populære bydelen Lagoa i Rio de Janeiro. Stedet der han ble drept ble i flere dager etterpå markert med en sykkel og rødmaling som skulle symbolisere blodet hans. Den ene plaketten minnes de 50.000 som er blitt drept i delstaten Rio de Janeiro siden 2007.

Foto: Pilar Olivares / Reuters

Politi på patrulje i Rio

Politi på patrulje i en av de trange trappene i favelaen Santa Marta.

Foto: Pilar Olivares / Reuters

Skuddvekslingen mellom politi og medlemmene av en narkobande i favelaen Santa Marta for noen uker siden var et nytt tegn på volden som vokser frem i Rio.

I slutten av 2008 var Santa Marta den første av byens mange favelaer der politiet tok kontrollen fra narkobandene som tidligere hadde regjert der.

Politiet opprettet permanente politistasjoner og Santa Marta ble etter hvert kvitt ryktet som et narkotikamarked og ble i stedet kjent for sin sambaskole og spektakulære utsikt.

Ingen ble drept i skuddvekslingen i de trange smugene og trappene i favelaen der 6000 mennesker bor.

Likevel vekker skytingen bekymring for at volden øker tilbake igjen etter flere år med nedgang.

– Jeg bekymrer meg for at ting skal gå tilbake til sånn som det var før, sier Aldinho, en av innbyggerne i Santa Marta, til nyhetsbyrået Reuters. Han oppgir bare fornavnet av frykt for represalier.

Politimenn ser ut over Rio

Fire politimenn står i Santa Marta-favelaen i Rio de Janeiro og ser ut over de rikere bydelene lenger nede. I motsetning til i de fleste andre byer er fattigstrøkene i Rio de mest høytliggende områdene i byen, mens de rikere bor lavere nede.

Foto: Reuters

25 prosent økning i antall ran

Tallene ser ut til å gi Aldinho rett i bekymringene. I fjor var det en økning på 25 prosent i antall ran i Rio de Janeiro.

Røyk stiger opp over Rio

Røyk steg opp over Rio de Janeiro etter at demonstranter tente på en buss under en protest etter at to menn var blitt drept i et narkotikaoppgjør i favelaen San Carlos.

Foto: Ricardo Moraes / Reuters

Det er den kraftigste økningen siden man begynte å føre statistikk i 1991 og den negative trenden fortsetter. De tre første månedene i år økte antall ran med ytterligere ti prosent.

Eksperter på sikkerhet og utvikling gir økende arbeidsløshet, lav moral hos politiet og en økende følelse av håpløshet blant Rios fattige skylden for økningen i kriminalitet.

Da Rio og Brasil ble tildelt både fjorårets fotball-VM og sommer-OL i 2016 var målet å bruke arrangementene til å gjøre byen tryggere.

– Årene da sikkerheten bedret seg var årene da økonomien var i kraftig vekst og folks liv bedret seg. De hadde fremtidshåp, men nå har alt endret seg, sier Theresa Williamson, som leder Catalytic Communities, en veldedig organisasjon som arbeider i favelaene.

Politi på patrulje i Rio

Politi på patrulje i favelaen Santa Marta. – Mange politimenn blir sendt inn i favelaene som ikke vil det. Der er misfornøyde og har problemer med motivasjonen, sier den tidligere politisjefen i Rio, Ubiratan Angelo.

Foto: Pilar Olivares / Reuters

Verre enn noen andre OL-byer

Santa Marta var den første favelaen der politiet gikk inn med permanent tilstedeværelse.

Ginga

«Ginga», maskoten for det brasilianske laget under neste års OL, ble vist frem for første gang i går i det som var en sjelden positiv nyhet et drøyt år før OL starter.

Foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Siden fulgte 37 andre favelaer og mordraten ble halvert i årene 2006–2012.

Fjorårets fotball-VM var en sikkerhetsmessig suksess; til tross for spådommer om det motsatte var det ingen alvorlige hendelser i de 12 byene der mesterskapet ble arrangert.

Siden VM mener mange at det er slutt på bedringen, og at ting er blitt verre.

Mordraten i Rio er nå 20 per 100.000 innbyggere. Det gjør Rio til mer enn dobbelt så farlig som de tre forrige arrangørene av sommer-OL til sammen.

Neste år ventes en halv million tilreisende til byen når sommer-OL starter 5. august.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt