NRK Meny
Normal

Ranere stanset politiet med «spanske ryttere»

Svensk politi satte inn helikopter og hunder i letingen etter flere gjerningsmenn som ranet en verditransport ved Sollentuna nord for Stockholm mandag morgen. Ranerne brukte fotangler og kjettinger for å forsinke politiet.

Verditransport ranet i Akalla

Politiet er på plass der en verditransport fra Loomis ble ranet mandag morgen. Dette skjedde utenfor DnEx trykkeri som trykker avisa DN i Akalla. En politibil fraktes vekk på bergingsbil etter å ha punktert.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / NTB scanpix

De to vekterne som hadde ansvar for transporten, ble truet med ukjent våpen, men er ikke fysisk skadd. Ranerne fikk med seg flere vesker med verdisaker, opplyser politiet til Aftonbladet.

Ranet i Akalla ved Sollentuna betegnes som «avansert», og gjerningsmennene kastet «spanske ryttere» eller fotangler ut i veien flere steder for å hindre politiet.

Fotangler er en slags bunt av vridde spiker som strøs på bakken for å stanse eller forsinke ferdsel til mennesker og kjøretøy. De er ofte utstyrt med fire 5–6 cm lange pigger, plassert slik at én vender opp uansett hvordan fotangelen blir liggende.

Både på E4 og E18 er det funnet fotangler. Et stort antall biler har punktert og det er lange køer mange steder. Ransstedet ligger ikke langt fra Barkarby flygplats, og like ved deg E4 og E18 møtes.

Fluktbilen ble funnet brennende

Vekterne som hadde ansvar for transporten, ble truet, men er ikke fysisk skadd. Ranerne rømte fra stedet i en BMW. De fikk med seg flere vesker med verdisaker, opplyser politiet.

Ranet i Akalla betegnes som avansert. Fluktbilen ble funnet brennende i en tunnel noen minutter etter ranet. Store politistyrker lette etter ranerne mandag.

Tre personer skal ha blitt avhørt i saken, men det er ikke kjent om de er mistenkt eller bare vitner, skriver NTB.

Kjettingfelle forsinket politiet et kvarter

Fotangel

Ranerne kastet forangler for å stoppe forfølgere. Denne fotangelen er av en litt annen type, og stammer fra Vietnamkrigen.

Foto: Jack Slimp, Jr./Wikimedia Commons
Verditransport fra Loomis ranet ved Stockholm

Ved siden av den ranede varebilen fra Loomis står det tre brukte brannslukningsapparater som kan ha blitt benyttet under ranet.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / NTB scanpix

Ifølge avisa Expressen satte også ranerne opp en kjettingfelle i Husby som forsinket politiet. De skal ha spent opp kjettinger mellom to trær, og strødd ut fotangler på stedet.

Kjell Lindgren i Stockholmspolisen sammenligner kjettingfellen med politiets spikermatter. Det tok politiet 15 minutter å demontere fellen som var låst fast til trærne med solide hengelåser. Politiet måtte tilkalle hjelp fordi de ikke var utstyrt med boltesaks stor nok til å klippe over ranernes låser.

– Kjettingen stoppet trafikken totalt, sier Kennet Äppel, som var på vei til jobben, til Expressen.

Fotanglene som var stødd ut på en rekke veier, førte til at flere politibiler punkterte og måtte avbryte jakten på ranerne som flyktet i en BMW med stjålne skilt.

Satte fyr på fluktbilen

Store politistyrker med blant annet helikopter lette etter ranerne mandag morgen.

– Alarmen gikk klokka 06.23. Det skal ha vært minst tre gjerningsmenn og de har fått med seg flere vesker med verdier, sier innsatsleder for politiet, Kjell Lindgren til Aftonbladet.

Maj-Britt Arhelm som er markedssjef på Loomis som eier den ranede verditransporten, sier at de to vekterne ble truet, men ikke fysisk, og at de har det bra etter omstendighetene.

Ukjent våpen

Det er uklart hva slags våpen ranerne har brukt, men ifølge Lindgren var det ikke skytevåpen involvert.

Ved siden av den ranede verditransporten står det tre brukte brannslukningsapparater som kan ha vært brukt under ranet.

Det pågår nå en intens jakt på ranerne med blant annet helikopter. Politiet håper at publikum har sett noe i morgentrafikken, og ber om tips.

Laster kart, vennligst vent...

På dette kartet er det kjente sporene av ranerne plottet inn fra de ranet Loomisbilen like etter kl 6, til politiet fant det siste sporet i form av en bil på en sidevei i 9.30-tiden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt