Raneem er en av 65.000 som er bortført av myndighetene

Amnesty International slår nå alarm etter at det er dokumentert omfattende tvungen bortføring av mennesker i Syria. Familiene til de bortførte får ingen informasjon om hva som har skjedd med deres kjære.

Raneem Ma’touq

Kunststudenten Raneem Ma’touq er en av minst 65.000 mennesker som har blitt bortført av myndighetene i Syria.

Foto: Privat

Raneem Ma’touq ble hentet i sitt hjem av sikkerhetsstyrkene 17. februar i fjor.

Hun studerte kunst i Damaskus, og var datteren til en profilert advokat som arbeidet med menneskerettigheter, skriver Amnesty International i en rapport som blir offentliggjort i dag.

Les rapporten her

Amnesty mener minst 65 tusen mennesker har delt skjebne med den unge kvinnen etter at krigen begynte i Syria.

Familien til Raneem fikk først etter to måneder greie på at hun var i live. Det skulle ta enda lengre tid å få henne ut av fangenskap.

Mohammed Issam Zaghloul

Mohammed Issam Zaghloul ble fjernet fra sin familie, som ikke fikk greie på om han var i live.

Foto: Privat

Brutale forhør

Raneem var bortført av enhet 227 i den syriske militære etterretningen. Hun er en av kildene som er intervjuet i rapporten til Amnesty.

– Når vi kom fram til fengslet ble vi slått av vaktene. De slo oss i hodet. Mot nesen. Vi ble også slått under forhør, sier Raneem til Amnesty.

Hun ble ikke fortalt hvorfor hun ble hentet, og fikk ikke anledning til å kontakte sin familie. Først i ettertid har hun fått greie på at hun var siktet for terrorisme.

– Cellen var forferdelig. Den var bare en meter bred og to meter lang. Der var det ti personer. Vi kunne se ut av et lite vindu mot korridoren. Der lå det døde mennesker. Noen av dem var barn.

Rania Alabbasi and her husband Abdulrahman Yasin

Rania Alabbasi, ektemannen Abdulrahman Yasin og deres seks barn ble bortført i 2013.

Overgrep

Raneem forteller også om seksuelle overgrep og en torturform som blir kalt den tyske stolen. Den består av å binde folk fast til en stol og så bøye ryggen deres bakover.

– Noen knakk bare i to, sier Raneem. – Ryggen deres tålte ikke påkjenningen.

Familien sin fikk hun først se igjen i juni fjor, da mange fanger ble løslatt etter et amnesti fra presidenten.

– Da jeg fikk greie på at jeg skulle settes fri, sa jeg ikke noe til familien min. Jeg kunne ikke vite sikkert, og jeg ville ikke at de skulle få forhåpninger.

Nasser Saber Bondek

Poeten Nasser Saber Bondek ble bortført av det som sannsynligvis er syriske sikkerhetsstyrker 17. februar i år. Hvor han blir holdt fanget er ukjent.

Foto: Privat

– Stoler på tallene

Amnesty har selv gjennomført en begrenset undersøkelse av det som kalles tvungen bortføring. De har intervjuet bortførte, deres familier og venner.

Tallene henter de fra organisasjonen The Syrian Network for Human Rights som har lister over 65.116 navngitte personer som har blitt bortført av myndighetene i Syria.

– Vi har tiltro til disse tallene, sier Sara Hashash i Amnesty International til NRK.

– Gruppen som har samlet inn informasjonen har lagt betydelige ressurser ned i dette arbeidet, og vi har også indikasjoner fra FN om at tallene ikke bare stemmer, men at de kan værer høyere sier Hashash.

SISTE NYTT

Siste nytt