Hopp til innhold

Rammer den neste store koronabølgen Latin-Amerika?

RIO DE JANEIRO (NRK): Tallet på registrerte koronatilfeller nærmer seg 200.000. Nesten 10.000 er døde. Latin-Amerika er «Europa for seks uker siden», sier en ekspert.

_H2HP2zqcf4

Nyfødt i koronaens tid. Fra et sykehus i Mexico.

Foto: STR

Brasil passerte denne uken Kina i antall koronaofre, og landet har nå mer enn 5500 døde og 80.000 registrerte smittede. Det siste tallet kan i virkeligheten være mer enn 10 ganger så høyt, ifølge flere rapporter.

I Latin-Amerika som helhet nærmer dødstallet seg nå 10.000 og tallet på smittede 200.000.

Dette er noe av bakgrunnen for at mange eksperter nå spår at den neste store covid-19-bølgen vil komme i denne delen av verden.

Ingen smittetopp i sikte

Kø og korona i favela

Dårlig smittevern foran et banklokale i Rocinha, Rio de Janeiros største favela.

Foto: Luiza Chaves

– Latin-Amerika er der Europa var for seks uker siden, sier visedirektør Jarbas Barbosa i den panamerikanske helseorganisasjonen, som arbeider for bedre folkehelse på de amerikanske kontinenter.

Ekspertene frykter at koronaviruset vil spre seg raskere nå som høsten er kommet her i Latin-Amerika. Og i tillegg blir det blir stadig vanskeligere å få folk til å overholde de strenge smitteverntiltakene.

I Brasil støttet mer enn 70 prosent disse tiltakene da de ble innført for seks uker siden. I dag er denne støtten falt til 52 prosent, ifølge avisen Folha de São Paulo.

Det store paradokset er at dette skjer mens viruset sprer seg stadig raskere, og uten at en smittetopp er i sikte.

G-v3bmWvcCE

Folk i Ecuadors største by Guayaquil må begrave sine døde i pappkister.

Foto: HANDOUT / AFP

Verst i Ecuador

I absolutte tall har kjempelandet Brasil, med en tredel av Latin-Amerikas drøyt 600 millioner innbyggere, de klart høyeste koronatallene.

Men i forhold til folketallet er det Ecuador som er hardest rammet. 50 er døde per én million innbyggere, ifølge nettstedet Worldometer.

Ecuadors største by Guayaquil var i nyhetene verden over i forrige måned da helsevesenet brøt sammen, og folk måtte legge sine korona-døde ut på gata.

Fortsatt er situasjonen i landet kritisk. Ekspertene frykter at de reelle tallene er langt høyere enn de offisielle, som ligger på rundt 25.000 smittede og 900 døde.

Mexico – økonomien stuper

IfWi1X6wAio

En bilfri motorvei i Latin-Amerikas største by, Mexico City.

Foto: Marco Ugarte / Marco Ugarte

Også i det folkerike Mexico øker koronatallene stadig raskere. Rundt 1600 er døde og 17.000 smittet, ifølge de offisielle tallene. Men også her regner man med en betydelig underrapportering.

Flere store sykehus rapporterer at de ikke lenger har kapasitet til å ta imot pasienter, og det er stor bekymring for hva som kan skje de nærmeste ukene.

Samtidig er det et stort press fra bedriftene for å gjenåpne samfunnet. Ifølge en prognose fra Det internasjonale pengefondet blir Mexico hardest rammet av alle økonomier i Latin-Amerika, med en nedgang på hele 6,6 prosent i år.

n6Ha0kz-pv4

Tunge tider både for dyr og mennesker. En dyrehage i Colombia sliter med økonomien når kundene uteblir.

Foto: Fernando Vergara / AP

Dårlige odds

Latin-Amerika er verdens mest urbaniserte region. Mer enn 80 prosent av befolkningen bor i byer og tettsteder. Det gjør det vanskelig å hindre spredning av koronaviruset.

Og Latin-Amerikas byer er preget av slumområder med millioner av innbyggere, som ofte bor i store familier i boliger på noen få kvadratmeter. I tillegg er de sanitære forholdene dårlige i slike områder. Blir folk syke er helsetilbudet svært mangelfullt

«I Latin-Amerika er det ikke alder og helse som avgjør om folk overlever en korona-sykdom, men størrelsen på bankkontoen», skriver en kommentator.

SISTE NYTT

Siste nytt