NRK Meny
Normal

Brende kom for sent til Obamas hyllest

Utenriksminister Børge Brende (H) rakk ikke fram i tide da president Obama ga Norge ros for å ha tilrettelagt for fred i Colombia.

Børge Brende og John Kerry

KOM FOR SENT: Børge Brende haiket med USAs utenriksminister John Kerry, og rakk ikke fram til Det hvite hus før President Obama måtte gå fra arrangementet.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

– Jeg vil takke vår partner Norge. Sammen skal vi sørge for at hvert eneste barn i Colombia kan gå inn i framtida uten frykt, sa Obama.

President Obama gav Norge ros

FIKK ROS: President Obama roset Norge for innsatsen med å få til en fredsavtale i Colombia.

Foto: Tove Bjørgaas / NRK

På et stort arrangement i Det hvite hus, med en rekke prominente amerikanske og colombianske politikere til stede, lanserte Obama en plan for å fjerne alle landminer i Colombia innen fem år.

Minerydding har vært viktig for FARC-geriljaen i fredsforhandlingene, som har pågått i snart fire år med Norge som tilrettelegger. Mellom tre og fire millioner mennesker i landet er internt fordrevet, og dersom landminer blir fjernet blir det lettere for dem å flytte hjem igjen.

Norge bidrar derfor også med 180 millioner kroner til mineryddingen.

Haiket med Kerry

– Dette får man leve med. Jeg måtte jo være på giverlandskonferansen for Syria i London, sier utenriksminister Børge Brende, som ikke rakk fram til Det hvite hus før President Obama måtte gå fra arrangementet.

Han synes imidlertid det er hyggelig å få skryt.

– Det at amerikanerne engasjerer seg så sterkt nå viser at fredsprosessen har kommet veldig langt. Vi merker at flere land kommer på banen nå, sier Brende, som har tro på at en fredsavtale for Colombia blir signert i løpet av året.

Det har også USAs utenriksminister John Kerry. Det var han som var årsaken til forsinkelsen, fordi han måtte holde et innlegg i London før han kunne gi sin norske kollega haik med flyet sitt tilbake til USA.

– Tusen takk, sa Kerry på norsk da han møtte oss norske journalister i Det hvite hus i går. Også han har forhåpninger til en snarlig fredsavtale for Colombia.

Ba Norge om unnskyldning

Kerry ba også om unnskyldning for at Norge stadig mangler en amerikansk ambassadør.

– Norge er ikke det eneste landet som mangler ambassadør. Det er et politisk problem som gjør at senatorer her i USA blokkerer diplomatiske utnevnelser. Vi presser på veldig hardt nå for å få utnevnt en ambassadør til Norge så raskt som mulig, sier John Kerry.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt