Hopp til innhold

Her flyr raketten som skal finne liv på Mars

Det Europeiske oppdraget "Exo-Mars" skal lete etter på liv på den røde planeten. Dagens oppskytning er et viktig steg i erobringen av Mars.

Her ses oppskytningen som skjedde i dag klokken 10:31 i Kasakhstan.

VELLYKKET: Her tar raketten av fra en base i Kasakhstan.

I første omgang skal raketten analysere atmosfæren på Mars, og hvis alt går etter planen, vil en såkalt Mars-rover kjøre rundt på planetens overflate og foreta boreprøver i 2018.

Bryter den amerikanske dominasjonen

US-SPACE

ROVER: Dette er ikke roveren som skal trille rundt på Mars i 2018, men en ligenende.

Foto: NASA / AFP

Den delen av prosjektet som går ut på å lande på den røde planeten, regnes som svært kompleks. Og frem til dags dato er det bare NASA som har hatt den nødvendige kompetansen som skal til for å lande på Mars.

Om bord på raketten som nå er på vei ut av atmosfæren er det en såkalt "Trace Gas Orbiter". Det er en slags elektronisk nese, som skal analysere atmosfæren til Mars og hvilke gasser den består av.

Tegn til levende organismer

2004 ekspedisjonen "Mars Ekspress" avslørte angivelig at det var metan i Atmosfæren på den røde planeten.

Vår egen atmosfære er full av metan, og tilstedeværelsen av metan regnes ofte som er bevis på at det finnes levende organismer. Å forstå hvor denne gassen stammer fra, er altså helt grunnleggende for å fastslå om det er liv på Mars, sier Jorge Vago, forsker hos ESA, til AFP.

Det Europeiske romskipet består også av et landingsfartøy kalt Schiaparelli. Det er dette som skal stå for en av de mest delikate delene av operasjonen.

KAZAKHSTAN-RUSSIA-ESA-SPACE-MARS

SUKSESS: Oppskytingen mandag formiddag gikk problemfritt.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Den aller størst utfordringen for den europeiske romorganisasjonen, blir å lande på den røde planeten.

Med tanke på at Landingsfartøyet Schiaparelli ikke er utstyrt med solcellepaneler, vil den bare leve noen få dager. Og det blir i løpet av disse viktige døgnene at den må gjennomføre analyser av jordmonnet på mars.

Er det virkelig vann på Mars?

Det er et spørsmål Schiaparelli vil prøve å besvare. I løpet av sine få operative dager vil sonden analysere en rekke ulike data som temperatur, fuktighet og vind. Forhåpentligvis, etter en syv-måneders reise på over 496 millioner kilometer, vil sonden skille seg fra skipet den 16. oktober, for så å lande på den røde planeten tre dager senere.

SPACE-SCIENCE-ASTRONOMY-SPACE-FILES

MYSTISK: Det har tidligere blitt sagt at det er is på Mars. Forhåpentligvis vil Exo-Mars prosjektet fastslå om det stemmer.

Foto: - / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt