Hopp til innhold

Strålevernet sjekker mulig stråling i Norge etter radioaktivt utslipp i Russland

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) har iverksatt økt frekvens av mer avanserte målinger i Norge etter at en rakett eksploderte ved et skytefelt nær Arkhangelsk torsdag.

Nyonoksa

SKJEDDE HER: Ved den lukkede byen Nyonoksa i Arkhangelsk foregår det uttesting av våpen for den russiske marinen. Det er her eksplosjonen skjedde.

Foto: Google Earth

DSA opplyser til NRK at de fredag ettermiddag fikk informasjon som gjør at de nå regner med at hendelsen i Arkhangelsk har ført til radioaktiv stråling. Seks personer er til behandling etter å ha fått for høye stråledoser.

Informasjonen om hendelsen kommer fra kilder som Strålevernet fester lit til, ifølge pressesjef Jofrid Egeland.

Direktoratet opplyser at de ikke har registrert noen økning i strålingsnivået på norske målestasjoner eller på de europeiske målestasjonene de har tilgang til.

– Målestasjonene vi har tilgang til i Russland viser heller ikke økte verdier, men her er informasjonen noen dager gammel, forklarer Egeland, og legger til:

– De første målingene fra stasjonene ved Svanhovd i Finnmark og Østerås i Bærum viser ingen unormale verdier, men analysene her fortsetter.

Eksplosjonen i Russland skal ha oppstått ved testing av en jetmotor, «liquid jet engine», ifølge russisk media.

Bedt om å kjøpe jod

Informasjon som har sluppet ut tyder på at innbyggerne i byen Severodvinsk har blitt bedt om å ta jod for å beskytte seg mot stråling.

Guvernøren i Arkhangelsk-regionen Igor Orlov, mener det ikke er grunn til å evakuere den lokale befolkningen, skrev nettstedet lenta.ru, som siterte en melding fra det russiske forsvarsdepartementet fredag morgen.

Eksplosjonen skal ha skjedd på et skip ved den lukkede byen Nyonoksa, omtrent 700 kilometer sørøst for Kirkenes.

To personer fra forsvarsdepartementet omkom i eksplosjonen.

Stråling

I meldingen fra forsvaret står det at det oppsto en brann i det flytende drivstoffet til en rakett. Denne brannen skal ha ført til eksplosjonen.

– Mellom klokken 10.50 og 11.20 (norsk tid, red.anm.) 8. august ble det funnet en økning i bakgrunnstrålingen, opplyser lederen for sivil beredskap i Severodvinsk, Valentin Magomedov, til nyhetsbyrået Tass.

Testområdet for våpen i Nyonoksa

TESTOMRÅDET: Eksplosjonen skal ha skjedd om bord i et skip som var ved det militære testanlegget.

Foto: Google Earth

Økning førte til at bakgrunnstrålingen var tre ganger høyere enn den tillatte normen.

– Strålingen er nå tilbake til det normale, og det er ingen fare for lokalbefolkningen, understreker Magomedov.

Lenta.ru siterer en kvinne som jobber ved sykehuset der de sårede ble fraktet. Hun opplyser at lokalbefolkningen blir anbefalt å lukke vinduene og drikke jod. Stoffet forhindrer noen radioaktive stoffer å bli tatt opp i kroppen.

Reuters siterer nettstedet 29.Ru og skriver at apotek i området blir oppsøkt av mange som ønsker å kjøpe jod.

Avdelingsdirektør Per Strand i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

IKKE FUNNET SPOR: Avdelingsdirektør Per Strand Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet har ikke fått informasjon om at dette er noe som skal være farlig for innbyggere i Norge.

Foto: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

– Vi har ikke fått noe informasjon fra offisielle kilder om ulykken, opplyste avdelingsdirektør Per Strand i DSA til NRK fredag morgen..

Uvanlig hendelse

At raketter fører til brann og eksplosjoner under uttesting, er ikke unormalt. Nesten alle nåværende rakettyper har en eller annen gang eksplodert.

At en ulykke under en rakettest fører til utslipp av radioaktivitet, er ikke rapportert offentlig før. Ingen komponenter i fremdriftssystemene til normale raketter har radioaktive stoffer.

Én alvorlig ulykke med en atomrakett er kjent, men den førte ikke til utslipp av radioaktivitet fra stridshodet. Det har vært minst to ulykker med atombomber som har ført til radioaktivt utslipp.

Under uttesting av en amerikansk kjernefysisk rakettmotor for over femti år siden, Prosjekt Pluto, så ble det regelmessig sluppet ut store mengder radioaktivitet.

RADIOAKTIVT MISSIL: Denne videoen ble vist fram under en presentasjon president Vladimir Putin holdt. Den skal vise et kryssermissil som er drevet av en kjernereaktor.

Radioaktive raketter

Det som er godt kjent, er at russerne nå utvikler et kryssermissil som drives av en kjernereaktor. Det har blitt registrert utslipp av radioaktivitet som kanskje kan knyttes til dette våpenet.

Ingen av de russiske kildene som omtaler hendelsen 8. august, kommer med informasjon som kan tyde på at det var et slikt kryssermissil som ble testet ut.

Lenta.ru skriver at det mest sannsynlig foregikk uttesting av det hypersoniske anti-skip missilet 3M22 Tsirkon. Etter planen skulle slik testing foregå i dette området i den andre halvdelen av 2019.

Missilet er i stand til å bevege seg fortere enn 10.000 kilometer i timen, og er en av hjørnestenen i det nye russiske arsenalet. Våpenet benytter seg av en såkalt scramjet, og skal ikke bruke komponenter som har radioaktive materialer.

SISTE NYTT

Siste nytt