NRK Meny
Normal

Radioaktivt vann lekker ut

300 tonn med radioaktivt vann har lekket ut fra en vanntank ved atomkraftverket Fukushima.

Radioaktivt vann fra Fukushima

Bildet, som er gitt ut til japansk presse fra atomkraftverkets eier, viser litt av det radioaktive vannet som har sivet ut av anlegget.

Foto: TEPCO / Afp

Utenfor anlegget kan dammen med det forurensede vannet sees tydelig.

Vannet har så høyt radioaktivt nivå at forskerne anser det som svært farlig for helsen til personer som befinner seg i nærheten.

Ifølge eksperter nyhetsbyrået Reuters har snakket med, vil en person som står 50 centimeter fra dammen etter en time ha fått så mye radioaktiv stråling at det vil overstige fem ganger den internasjonale grensen for arbeidere ved atomanlegg.

Etter 10 timer vil strålingen være så sterkt at personen vil få symptomer på sterk kvalme og fall i produksjonen av hvite blodlegemer, som er typiske symptomer på strålingskader.

– Dette er en stor mengde stråling. Situasjonen blir verre og verre, sier atomfysiker Michiaki Furukawa, tidligere professor Nagoya University til nyhetsbyrået Reuters.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fukushima

Atomkraftverket Fukushima skapte redesel under naturkatastrofen i 2011, da ingen helt visste om anlegget som ble totalskadd ville holde.

Foto: NTB Scanpix

Flere mindre lekkasjer før denne

Ifølge Tokyo Electric, kjent som TEPCO, ble lekkasjen oppdaget av en ansatt ved anlegget i går, mandag.

I dag var det pressekonferanse om hendelsen. Både myndigheter og resten av samfunnet er fortsatt på tå hev etter de store radioaktive lekkasjene fra atomkraftverket i 2011, som følge av jordskjelvet og tsunamien som ødela kraftverket.

Store mengder vann ble da pumpet inn i anlegget for å kjøle ned reaktorene, etter at det ordinære kjølesystemet var ødelagt.

Dette vannet har i ettertid blitt oppbevart i hundrevis av store tanker, og det er en av disse vannet har lekket fra.

De siste ukene og månedene har det vært flere rapportert om lekkasjer fra tankene, men ikke i det omfanget som nå er oppdaget.

Tiltak

TEPCO har helt siden naturkatastrofen strevd med å holde det ødelagte under kontroll og innrømmer i dag at de burde ha oppdaget denne siste store lekkasjen tidligere.

Selskapet avviser at radioaktivt vann har lekket ut i Stillehavet, men myndighetene har for sikkerhets skyld bedt om at det undersøkes om forurenset vann kan ha kommet ut.

Men nabolandene Sør-Korea og Kina har gjentatte ganger meldt sin bekymring.

Japanske myndigheter sier at det ikke er målt høyere strålingsnivåer i lufta rundt kraftverket enn normalt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt