NRK Meny
Normal

På sykehus etter nærkontakt med radioaktivt tyvegods

Fem menn og en tenåringsgutt er lagt inn på sykehus i Mexico med store stråleskader. De er mistenkt for å ha stjålet en lastebil som fraktet radioaktivt materiale.

MEXICO Radioaktivt avfall

Tanken som inneholdt det svært farlige radioaktive stoffet kobolt-60, ligger på bakken i utkanten av byen Hueypoxtla. Seks menn, som trolig også er tyvene, er innlagt på sykehus med store stråleskader.

Foto: HENRY ROMERO / Reuters

Etter en storstilt politiaksjon ble bilen funnet onsdag, to dager etter at den ble stjålet. 700 meter fra lastebilen ble en beholder med det radioaktive materialet kobolt-60, funnet. Stoffet var tatt ut av den beskyttende beholderen.

En 16 år gammel gutt og en 25 år gammel mann ble torsdag kveld lagt inn på et sykehus sentralt i Mexico med symptomer på stråleskader. Et par timer senere ble ytterligere fire menn med lignende symptomer fraktet til sykehuset.

De seks er ifølge sykehuset alvorlig syke og har blitt utsatt for så høye strålingsdoser at de risikerer å dø, melder AFP. Mens en anonym helsearbeider sier til Ap at 16-åringen er den eneste som er blitt syk og at han er i relativt god form.

Politiet har sperret av hele sykehusområdet.

Lastebilen fraktet det radioaktive stoffet fra et sykehus i byen Tepojaco til et lager for spesialavfall da den ble stjålet fra en bensinstasjon mandag. En talsmann for myndighetene sier at de seks trolig var ute etter å stjele lastebilen og at de neppe visste hvilken farlig last den hadde.

Kobolt-60 brukes i strålemaskiner i behandling av kreftpasienter, og er ifølge Det internasjonale atomenergibyrået IAEA ekstremt farlig.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt