NRK Meny
Normal

Sykmeldt med vondt bein etter å ha sparket demonstrant

Statsminister Recep Tayyip Erdogans rådgiver Yusuf Yerkel som sparket en demonstrant etter gruveulykken i Soma i Tyrkia, er sykmeldt på grunn av smerter i beinet.

Erdogan rådgiver sparker

Ifølge øyenvitner var Yusuf Yerkel på vei inn i bilen sin, da han snudde og løp bort for å sparke demonstranten som ligger på bakken 14. mai.

Foto: Mehmet Emin Al / Reuters/NTB Scanpix

Bildene av at den tyrkiske statsministerens rådgiver sparket en demonstrant gikk verden rundt forrige uke Yusuf Yerkel dro til et sykehus i Ankara ved 20-tiden onsdag, samme kveld som han hadde sparket demonstranten i Soma.

Rådgiveren forklarte at smertene kom etter et fall. Smertene var imidlertid i kneet i det samme beinet som han brukte til å sparke demonstranten tidligere på dagen, skriver avisen Radikal, som har fått se legerapporten.

Rapporten beskriver en hevelse på 10x10 centimeter og blåmerker på høyre kne, samt blåmerker og noe hevelser på venstre skulder og på brystet.

Sykmeldt i sju dager

Det var regjeringspartiets viseformann, Hüseyin Çelik, som fredag uttalte at Yerkel måtte sykmeldes i sju dager - etter å ha blitt utsatt for angrep fra den samme demonstranten. Yerkel skulle etter planen være tilbake på jobb onsdag denne uken, men bare noen timer etter Çeliks uttalelse ble rådgiveren sett sammen med Erdoğan under fredagsbønnen i en moské i Istanbul.

Pasienten har smerter ved bevegelse av arm og bein, og har vanskelig for å gå skrev legen forrige uke. Avisen Hürriyet skriver at helsetilsynet i landet skal opprette en tilsynssak, og at legen risikerer å miste autorisasjonen sin midlertidig på grunn av uforsvarlig praksis.

– Jeg beklager at jeg ikke klarte å beherske meg, til tross for alle provokasjonene, fornærmelsene og angrepene jeg ble utsatt for den dagen, sa Yerkel etter at hendelsen ble kjent.

Recep Tayyip Erdogan i Soma

Statsminister Recep Tayyip Erdoğan var omringet av livvakter da han onsdag ettermiddag besøkte den rammede gruvebyen Soma. Erdoğan og hans parti AKP har fått knallhard kritikk etter gruveulykken.

Foto: Kayhan Ozer / Ap

Sparket demonstranten tre eller fire ganger

Sparket kom under Erdoğans besøk onsdag ettermiddag. Stemningen i Soma var meget opphisset da statsministeren, omringet av et titall svartkledde livvakter og mengder av soldater og politifolk, møtte folk utenfor den sammenraste gruven.

De sørgende innbyggerne anklaget Erdoğan for å ha skyld i gruveulykken gjennom sin privatiseringspolitikk. Folkemengden kom med høylytte rop og piping, og flere oppfordret Erdoğan til å trekke seg som statsminister.

Stemningen ble så amper underveis at statsministerens livvakter måtte geleide ham inn i et supermarked for å slippe unna de rasende innbyggerne. Ifølge avisen Zaman kom sparkene til rådgiveren da Erdoğan skulle forlate gruvebyen og politiet hadde fått kontroll på en demonstrant. Demonstranten skal i forkant ha sparket en av bilene i statsministerens følge.

Mannen lå på bakken og politiet var i ferd med å forhøre ham, da Yerkel passerte. Ifølge øyenvitner var rådgiveren rasende og sparket demonstranten tre eller fire ganger mens han lå på bakken.

gruveulykke Soma

Gruveulykken har ført til sorg og raseri i landet. Mange raser mot regjeringspartiet Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) for å ikke kreve bedre sikkerhet for gruvearbeidere i landet. Tusenvis av tyrkere har de siste dagene protestert mot den dårlige sikkerheten og de elendige arbeidsforholdene i landets gruver.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt