NRK Meny
Normal

- Legene anbefaler Mandela-familien å skru av pustemaskinen

Legene ved sykehuset i Pretoria skal ha rådet familien til Nelson Mandela å skru av maskinen som hjelper den tidligere fredsprisvinneren å puste.

Nelson Mandela takker av som president i 2005

Sør-Afrikas landsfader Nelson Mandela skal ifølge legene som behandler ham være i en vegetativ tilstand.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

Ifølge et rettsdokument som nyhetsbyrået AFP har fått innsyn i omtaler legene Mandelas tilstand som «vegetativ», det vil si en person med alvorlig hjerneskade.

– Mandela er i en varig vegetativ tilstand og får hjelp til å puste av en maskin, heter det i dokumentet som er datert den 26. juni.

Eldsterådet med samme anbefaling

Dokumentet skal ha blitt overrakt familien. Videre har legene anbefalt familien å avslutte videre behandling av den nå 94 år gamle frigjøringshelten.

– Mandela-familien har blitt anbefalt av medisinsk personell at maskinene som holder Mandela i live bør bli slått av.

Dagen etter at disse dokumentene ble datert avlyste president Jacob Zuma en utenlandsreise og eldsterådet i Qunu godkjente at pustemaskinen Mandela er koblet til kunne skrus av. Og overlot dermed avgjørelsen til familien.

Nå kan det se ut til at disse avgjørelsene var fattet på bakgrunn av rådet fra legene som behandler mannen som ses på som en landsfader i Sør-Afrika.

Men regjeringen i Sør-Afrika benekter i kveld at dette er tilfelle, og sier at Mandela ikke befinner seg i en koma-liknende tilstand. Det stemmer også overens med hva hans kone sa tidligere i dag.

Kritisk, men stabil

Mandelas helsetilstand har hele tiden blir karakterisert som kritisk, men stabil. Hans kone gikk ut og bekreftet dette i dag.

– Nå har han vært på sykehus i omkring 25 dager, sa Graca Machel Mandela, før hun takket for lykkønskningene som har strømmet inn fra hele verden.

– Madiba har til tider hatt ubehag, men han har aldri lidd.

– Istedenfor å forlenge hans lidelser, overveier familien dette rådet som en mulighet, heter det i dokumentet fra legene.

De ble lagt frem i rettshøringene som pågår i forbindelse med familiefeiden knyttet til likskjendingen blant annet av tre av Mandelas barn og hans egen far.

I den siste tiden har familien til Sør-Afrikas første demokratisk valgte president ligget i en bitter rettsstrid som blant annet har avdekket at barnebarnet, Mandla Mandela, for to år siden gravde opp restene de totalt fem familiemedlemmene og gravla dem på nytt et annet sted.

Den tidligere presidenten, som fyller 95 år senere denne måneden, ble i all hast sendt til sykehus 8. juni etter å ha slitt med lungebetennelse i lengre tid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt