Thomas Quick blir frifunnet for to nye drap i Norge

Sture Bergwall, kjent som Thomas Quick, fikk godkjent en gjenopptakelse av dommene for drapene på to norske jenter.

Thomas Quick under rettsaken i 1994

Bevisene mot Sture Bergwall, som tidligere het Thomas Quick, er ikke sterke nok til at dommen mot ham for drapene på norske Gry Storvik og Trine Jensen kan stå. Bildet er fra rettsaken mot ham i 1994.

Foto: PRESSENS BILD / Scanpix

Gry Storvik

Gry Storvik (23) ble funnet mishandlet og drept 25. juni 1985 ved Kolbotn.

Foto: Scan-Foto / Scanpix
Trine Jensen

Trine Jensen (17) sporløst forsvunnet fra Oslo sentrum august 1981. Midt i oktober blir hun funnet død i Svartskog utenfor Oslo.

Foto: SCANPIX

For elleve år siden, i år 2000, ble Quick dømt for å ha drept norske Gry Storvik og Trine Jensen.

I dag frafalt svenske påtalemyndigheter saken mot ham ved å godta en søknad om gjenopptakelse av saken, skriver ABCnyheter.

Sjefanklager Bo Lindgren mener nå at Bergwall bør innvilges såkalt resning for de to drapene. Det innebærer at dommene oppheves, og at sakene trolig blir gjenopptatt.

Til sammen frifinnes seriedømte Bergwall nå for fire av de åtte drapene han ble dømt for.

– Det finnes nytt materiale, så jeg mener jeg at denne dommen bør revurderes, sier Lindgren som har gjort vurderingen hos svenske påtalemyndigheter, til ABCnyheter.

Bergwalls advokat Thomas Olsson skrev i gjenopptakelses-søknaden at sakene har fått nye omstendigheter. Blant dem skal det finnes bevis på at tilståelsene hans var falske, og at han umulig kan ha gjennomført drapene.

For to år siden trakk Thomas Quick tilbake 30 tilståelser av drap han skulle ha begått i de nordiske landene på 1980 og 1990-tallet.

I nabolandet har man kommet fram til at sakene mot Bergwall var basert på konstruerte tilståelser fra en sinnslidende stoffmisbruker.

Ble dømt for åtte drap

I alt ble Bergwall dømt for åtte drap. Én av dem han skulle ha drept, var den åtte år gamle Therese Johannessen fra Drammen. Dette er en av sakene som senere er revurdert, og som har ført til frifinnelse av Bergwall.

Det er ventet at en fullstendig gjennomgang av alle de åtte drapene han er dømt for vil bli offentliggjort i løpet av høsten i år.

SISTE NYTT

Siste nytt