Hopp til innhold

Hva gjør Eidsvold, Telemark og Sleipner i Australia?

Midt mellom flomherjede Rockhampton og Queenslands hovedstad Brisbane ligger et lite sted med sterke norske røtter.

Eidsvold, Queensland

Det første huset som ble bygget i Eidsvold står fortsatt i sin opprinnelige form. Byen slapp unna de verste oversvømmelsene som har herjet i Queensland i vinter.

Foto: Kjell Mangset

Flomrammede Australia er et populært land for ferierende og studerende nordmenn, og flere har valgt å bosette seg i landet.

Mange av disse følger helt uvitende i fotsporene til en brødreflokk fra Larvik, som har satt dype spor etter seg i mer eller mindre grisgrendte strøk i Queensland.

Veiskilt mot Eidsvold, Queensland

Eidsvold ligger omtrent 40 mil nord for Brisbane.

Foto: Kjell Mangset

Et stykke utenfor allfarvei har noen strødd om seg med norske stedsnavn, og snaut 30 mil fra Rockhampton ligger et sted som vil få de fleste nordmenn til å stusse.

Der ligger nemlig et sted ved navn Eidsvold. Byen har bare en befolkning på snaut 500 mennesker, men var trolig starten på Rockhampton og omegn.

Fra Larvik til Queensland

Den europeiske koloniseringen av Australia begynte ikke før mot slutten av 1700-tallet. I begynnelsen ble det enorme og avsidesliggende landet brukt som fangekoloni, men etter at det ble funnet gull på midten av 1800-tallet ville flere driftige sjeler prøve lykken på den andre siden av jorda.

Blant dem var Archer-brødrene. Charles, John, David, William, Archibald, Thomas og Colin Archer hadde skotsk far, men hele familien flyttet til Norge i 1825.

Archer-brødrene

Tre av Archer-brødrene på utstilling i Eidsvold.

Foto: Kjell Mangset

Yngstemann Colin ble født i Larvik, og familien eide også en del land i områdene rundt Eidsvoll.

David, William og Thomas la ut på den lange reisen til Australia allerede på 1830-tallet, og slo seg ned i nærheten av byen som i dag heter Woodford. De fikk etterhvert selskap av eldstebror Charles.

Thomas Archer

Thomas Archer startet gården som etterhvert fikk navnet Eidsvold.

Foto: Wikimedia/Public domain

Men det var først i 1848 at David og Thomas tok sjansen på å seile opp den nyoppdagede Burnett-elva utenfor Rockhampton.

Der slo de seg ned, og Thomas startet en kvegranch som fikk navnet Eidsvold, til minne om landet de forlot.

Da det ble funnet gull i området i 1887 opplevde den lille byen et aldri så lite gullrush, og opp mot 2000 gulljegere skal ha holdt til i byen da den var på sitt travleste.

Telemark, Berserk og Sleipner

Archer-brødrene var blant de aller første nybyggerne i Australia, og tok på seg oppgaven med å navngi et betydelig antall steder i Queensland og nabodelstaten New South Wales.

40 mil lengre nord, utenfor Rockhampton, ligger nasjonalparken Mount Archer. Fjellet er kalt opp etter Charles og William Archer, som også så sitt snitt til å gi norrøne navn til fjellkjeden Berserker Range, og fjellet Mount Sleipner.

Et stykke utenfor Eidsvold finnes det også et lite sted ved navn Telemark, som ligger godt bortgjemt mellom mer tradisjonelle australske stedsnavn som Dingo Trap Hill og Wallaby Mountain.

Ikke langt unna Eidsvold ligger det i dag en annen nasjonalpark ved navn Tolderodden, som igjen er oppkalt etter fødestedet til yngstebror Colin.

Tolderodden nasjonalpark

Tolderodden nasjonalpark er oppkalt etter fødestedet til Colin Archer.

Foto: Kjell Mangset

«Fram» og Nansen

Colin Archer

Colin Archer har satt dype spor etter seg i skipsfarten.

Foto: Wikimedia/Public domain

Og spesielt Colin Archer hadde en viktig rolle i norsk historie.

Han var nemlig skipsbygger, og fikk det ærefulle oppdraget med å bygge «Fram» av selveste Fridtjof Nansen.

Nansen ville ha det sterkeste skipet noensinne, og Archer sviktet ikke. «Fram» er det skipet som har reist lengst mot nord og syd noensinne.

Colin Archer skal ha bygget over 200 fartøyer, blant dem flere for Redningsselskapet i Norge. Han hadde en høy stjerne som skipsbygger, og skip bygget etter hans design er fortsatt i drift den dag i dag.

Colin var også den første som seilte opp den nå oversvømte Fitzroy-elva i 1854, og grunnla en gård i området som etter hvert skulle bli hetende Rockhampton.

Colin Archers minneseilas går for øvrig av stabelen annethvert år, og går fra Lauwersoog i Nederland til Larvik.

– Ekte pionerer

Anthony Coates

Anthony Coates' familie har tatt vare på gården i tre generasjoner.

Foto: Privat

Tilbake i Eidsvold står fortsatt Archer-brødrenes første hus i sin opprinnelige form.

Eierne av huset heter Anthony og Sally Coates, og Anthonys familie har tatt vare på huset i tre generasjoner, siden 1905.

– Vi liker oss godt her. Dessverre er ikke barna våre interessert i å overta gården, men vi har nå funnet et annet ungt par som vil overta eiendommen, sier Anthony til NRK på telefon fra Eidsvold.

Antony forteller at gudmoren hans var en vaskeekte Archer, mens faren hans var fra Rockhampton.

I dag er det ingen direkte etterkommere av Archer-brødrene i Eidsvold, men etternavnet går igjen flere steder i området rundt Rockhampton. Ettermælet deres lever imidlertid fortsatt i beste velgående gjennom alle de norske stedsnavnene.

– De kalte vel opp alle disse stedene på grunn av de sterke følelsene de hadde for Norge, sier Anthony.

Brødrene glemte nok ikke helt sine skotske røtter heller. Ryktene sier at Australias aller første slag golf fant sted i Eidsvold.

Coates-paret har nylig pusset opp det opprinnelige Archer-huset, som Anthony mener var usedvanlig solid bygget.

– Flere av Archer-brødrene var jo båtbyggere, og huset står fortsatt her i sin opprinnelige form. Tømmerarbeidet deres har virkelig tålt tidens tann. De var ekte pionerer, og veldig initiativrike, sier Anthony.

Archer-huset i Eidsvold

Archer-brødrenes første hus ble nylig restaurert.

Foto: Kjell Mangset

Slapp unna flommens herjinger

Ifølge Anthony hender det rett som det er at det dukker opp besøkende som vil se Archer-brødrenes første hjem.

– Vi har restaurert huset så godt det lar seg gjøre, og det er registrert som verneverdig. Vi har ikke oppfordret så mange til å komme, men vi avviser aldri noen. Vi har hatt en god del besøk, også av en del nordmenn. Vi liker å få besøk, men da helst så lenge vi blir varslet på forhånd, sier han.

Selv om Eidsvold har blitt skånet for flommens verste herjinger, var byen isolert en periode da den eneste brua ut fra byen sto under vann. Deler av Burnett-regionen ble også kategorisert som et katastrofeområde.

– Vi hadde faktisk en større flom rett etter jul. Vi var isolert en stund, men nå kan vi reise fritt igjen. Vi har aldri vært i noen reell fare, i motsetning til de stakkars folkene lengre sør, sier Anthony.

Les: Alt om flommen i Australia

Eidsvold Station Bridge

Eidsvold Station Bridge var lenge utilgjengelig på grunn av flommen.

Foto: Kjell Mangset

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt