Queen-gitarist vil rocke ut sofavelgerne

London (NRK): Den verdenskjente gitaristen i rockebandet Queen, Brian May, kaster seg inn i politikken noen uker før valget. Han ber politikertrøtte velgere om å bruke stemmeretten – på de rette kandidatene.

Brian May vil ha sofavelgerne ut av sofaen

Den gamle rockeren har ein klar bodskap til britiske veljarar. – Kom dykk opp av sofaen og bruk stemma, er beskjeden.

BRITAIN QUEENS JUBILEE

Han er mest kjent som rocker i bandet Queens, men har nå også kastet seg inn i den britiske valgkampen for å få folk til å bruke sin stemme. Her er han under ein konsert på taket av Buckingham Palace i 2002.

Foto: STEPHEN HIRD / AP

Håret har blitt gråere, men engasjementet til Queen-gitarist Brian May har økt med årene. Han har deltatt i kampanjer for dyrevelferd og annen veldedighet, og i dag har han også lansert en egen kampanje for å få briter til å bruke stemmeretten sin.

Det er de nemlig ikke så ivrige til. Ved valget i 2010 var valgdeltakelsen på 65 prosent, nærmere 18 millioner lot være å stemme.

Stemmer for anstendighet

Kampanjen "Common Decency" eller "vanlig anstendighet" skal få folk til å se forbi partipolitikken, og i stedet engasjere seg til å sette krav til enkeltkandidater.

– Jeg tror folk er så drittlei av hvordan politikere oppfører seg, det er korrupsjon overalt, selv nå i ukene før valget. Jeg mener vi ikke har et demokrati som virker, vi får 15 timer å stemme på, hvert femte år, resten av tiden gjør regjeringen som den vil, sier Brian May til NRK.

Brian May

– Kom igjen, anstendighet. På traileren til May står en tydelig beskjed om at velgerne må komme seg ut av sofaen og gi sin stemme.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Likevel er løsningen hans at folk fortsetter å stemme på…politikere..

– Kampanjen vår handler om å få anstendige folk inn i parlamentet, som stemmer etter sin egen samvittighet, og ønskene til folkene som har stemt på dem.

Entrer ikke politikken selv

Brian May, som er et av originalmedlemmene i Queen fra de startet opp i 1970, har tidligere vurdert å stille som uavhengig kandidat, men sier til NRK at han nå har slått tanken fra seg.

– Jeg vil ikke være politiker, sier han og tar en liten tenkepause, jeg vil ikke være parlamentsmedlem fordi jeg tror jeg kan gjøre mer nytte for meg som aktivist. Jeg tror min jobb, hvis jeg har en, å få anstendige mennesker inn i parlamentet. Folk som jobber for folket, og ikke på vegne av kommersielle interesser eller egeninteresser.

– Ved å be folk om å stemme risikerer du jo at de stemmer på nettopp de etablerte partiene som selv har plukket ut sine kandidater?

– Det kan hende, men det vi oppfordrer til er å stemme på personen fremfor parti. Vi tror det kan løse mange problemer. Ikke stem på en som normalt sett representerer ditt parti, stem på en som representerer dine meninger i parlamentet, avslutter Brian May.

Det britiske parlamentsvalget er 7. mai.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt