Hopp til innhold

USAs president: Vi er veldig nær en avtale

Ifølge Qatar og USA er forhandlingene om en midlertidig våpenhvile mellom Israel og Hamas i sluttfasen. Israels regjering skal møtes klokken 20 i kveld for å diskutere avtalen.

Gaza mandag 20. november

MULIG VÅPENHVILE: En avtale om våpenhvile på Gazastripen er nær forestående, ifølge Hamas-leder Ismail Haniyeh. Gaza mandag 20. november.

Foto: AP

  • Natt til tirsdag opplyste Hamas' øverste politiske leder Ismail Haniyeh at Israel og Hamas nærmer seg en våpenhvile.
  • Det skal dreie seg om en fangeutveksling av israelske fanger på Gazastripen og palestinske fanger i israelske fengsel. Det er snakk om å løslate 50 israelske kvinner og barn over en periode på fem dager.
  • Qatar sier forhandlingene er i sluttfasen.
  • USAs president opplyser at en avtale er «veldig nær».
  • Israels statsminister melder om fremgang i gisselsituasjonen.

Det pågår nå samtaler mellom Hamas og Israel som kan føre til en midlertidig våpenhvile på Gazastripen.

Qatars utenriksdepartement sier til den israelske avisen Haaretz at partene er i sluttfasen av forhandlingene, og at dette er det «nærmeste de har vært en våpenhvile». Det samme melder Al Jaazera.

Betingelsene for en midlertidig våpenhvile vil inkludere løslatelse av israelske kvinner og barn i Gaza i bytte mot palestinske kvinner og barn fra israelske fengsler.

Flere israelske medier siterer tirsdag morgen israelske tjenestemenn som sier at en gisselavtale i bytte mot en våpenhvile er nær forestående.

Ifølge avisen Times of Israel skal det israelske krigskabinettet møtes klokken 18, sikkerhetskabinettet kl. 19 og hele regjeringen klokken 20 lokal tid i kveld for å diskutere og godkjenne en avtale. (Israel ligger en time foran Norge i tid.)

Kunngjøring fra det israelske statsministerkontoret.

Kunngjøringen fra det israelske statsministerkontoret.

Foto: Skjermdump fra X

En ikke navngitt amerikansk tjenestemann opplyser tirsdag ettermiddag til nyhetsbyrået Reuters at det foreligger en tentativ avtale, men at ingenting er endelig før det er enighet om alt.

– Fortsatt gjenstår mye arbeid, fortsatt gjenstår godkjenningen, sier tjenestemannen til Reuters.

Kilder tett på Biden-administrasjonen sier det i første omgang er snakk om å løslate rundt 50 israelske kvinner og barn puljevis fra Gazastripen.

Jerusalem Post skriver tirsdag ettermiddag at det skal dreie seg om 40 barn og 13 kvinner.

I bytte mot dette skal Israel være villig til å gå med på en fem dagers lang våpenhvile, samt sende inn nødvendig nødhjelp, matforsyninger og drivstoff til Gaza. Og at 150 palestinere skal slippe ut fra israelske fengsler.

Plakat med bilder av gisler tatt av Hamas, med statsminister Benjamin Netanyahu.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu er under sterkt press for å få satt fri de 237 gislene som fremdeles holdes fanget på Gazastripen.

Foto: Ariel Schalit / AP

«Få timer gjenstår»

Abdelhamid Siyam, professor ved Rutgers University, sier til Al Jazeera at avtalen trolig blir annonsert fra Doha «i løpet av de neste 12 timene».

Han tror det som gjenstår nå, er å avklare selve lengden på våpenhvilen, antallet gisler som skal løslates og hvor mye humanitær hjelp som skal få slippe inn i Gaza, spesielt hva gjelder drivstoff.

Han forteller videre at pausen sannsynligvis vil vare mellom tre til fem dager.

Les også Dette seier ekspartane om mogleg våpenkvile

Røyk etter eit israelsk luftangrep på Gaza, 21. november.

Qatar er sentral

I uttalelsen fra Hamas-leder Ismail Haniyeh sier han ingenting om hvor lang våpenhvilen kan bli, ei heller hvor mange gisler som eventuelt må slippes fri. Men Hamas har sendt sin respons på et avtaleforslag til tjenestepersoner i Qatar, ifølge Haniyeh.

Ismail Haniyeh

Ismail Haniyeh skal ifølge Reuters ha sagt at Hamas og Israel nærmer seg en våpenhvile i en uttalelse sendt til dem via en medhjelper, og ifølge AFP på meldingstjenesten Telegram.

Foto: AP

Qatar har vært sentral i diplomatiet om krigen mellom Israel og Hamas.

Store deler av Hamas-ledelsen befinner seg også i landet.

Les også Hamas til NRK: – Vi kjemper til siste mann

Netanyahu melder om fremgang

Israels regjering har flere ganger sagt at de ikke vil diskutere en våpenhvile før alle gislene er løslatt.

Men tirsdag ettermiddag indikerte statsminister Benjamin Netanyahu at noe er på gang.

– Det er fremgang. Jeg kan ikke si så mye nå, men jeg håper det kommer gode nyheter snart, sa Netanyahu til en gruppe soldater da han besøkte en militærbase nord i Israel, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Minst 237 sivile og soldater holdes fanget av militante palestinere på Gazastripen etter at Hamas-soldater angrep det sørlige Israel 7. oktober. Fem er satt fri.

Netanyahu møtte flere av gislenes familier på nytt mandag kveld. Å få gislene trygt hjem er et «hellig oppdrag», sa han til familiene.

– Vi kommer ikke til å hvile før vi har fullført oppdraget, sa Netanyahu ifølge Haaretz.

Landets sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir, har imidlertid kommet med en skriftlig uttalelse hvor han advarer mot en avtale mellom Hamas og Israel, skriver avisen Times of Israel.

Ben-Gvir leder det ultranasjonalistiske partiet Jødisk makt og er svært kontroversiell, også innad i Israel.

Han skriver at alt snakket om en avtale» bekymrer ham dypt».

– Vi blir ikke fortalt sannheten og ryktene går ut på at Israel kommer til å begå en stor feil. Israel er kanskje nær ved å gå med på en avtale, som kan bli en katastrofe, skriver sikkerhetsministeren.

«Nærmere enn noen gang»

USAs president Joe Biden sier tirsdag at en avtale om våpenhvile og frigjøring av israelske gisler nærmer seg.

– Vi har arbeidet for å få ut gislene i uker. Nå er vi veldig, veldig nær. Men ingenting er ferdig før alt er ferdig. Og da kan vi si mer, men det ser lovende ut akkurat nå, fortalte presidenten til en gruppe reportere i Det hvite hus.

Det er flere amerikanske statsborgere blant gislene som holdes på Gazastripen. Presidenten sier han håper de snart kan bringes hjem.

USA skal være sentral i arbeidet med å få i stand avtalen sammen med Qatar.

Les også Måtte forlata for tidleg fødde tvillingar på Al Shifa, nå er dei i tryggleik

Ismail Yasin og kona hans måtte forlata tvillingane sine på Al Shifa-sjukehuset i Gaza by. Måndag fekk foreldra møta dei att.

Ingen nordmenn ut

Også natt til tirsdag ble det meldt om nye angrep i krigens 46. dag.

17 mennesker ble drept i et israelsk luftangrep mot flyktningleiren Nuseirat i Gaza, ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa. IDF har foreløpig ikke kommentert angrepet.

Ingen norske borgere får forlate Gaza tirsdag. Det kommer frem på tirsdagens evakueringsliste, melder Dagbladet. Utenriksdepartementet bekrefter denne informasjonen til NTB.

Les også 73 norske barn skal evakueres fra Gaza: – Jeg skal prøve å glemme alt

Totalt har 212 norske statsborgere sluppet ut av det krigsherjede området gjennom Rafah-grenseovergangen til Egypt de siste dagene. Flesteparten av disse er nå i Norge.

Det gjenstår fremdeles i underkant av 60 personer med tilknytning til Norge på Gazastripen, ifølge UD.

SISTE NYTT

Siste nytt