Putins talsmann om nedskytingen: En svært alvorlig hendelse

Talsmannen for den russiske presidenten Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, sier til russiske nyhetsbyråer at nedskytingen av det russiske jagerflyet er en svært alvorlig hendelse, men at man så langt ikke har full oversikt over hva som har skjedd.

Dramatisk video av sekundene etter at den tyrkiske hæren skjøt ned et russisk fly.

VIDEO: Her styrter flyet.

–– Det er bare helt umulig å si noe uten å ha mer utfyllende informasjon, sier Peskov, som understreker at det er en svært alvorlig hendelse.

Vladimir Putin og Dmitrij Peskov

Vladimir Putin og Dmitrij Peskov.

Foto: SERGEI GUNEEV / Afp

Det russiske forsvarsdepartementet bekrefter at et av deres SU 24-fly er skutt ned i grenseområdet i Syria mot Tyrkia, men mener dette skjedde over syrisk territorium.

Det russiske forsvarsdepartementet sier at flyet ble skutt ned fra bakken, mens tyrkiske myndigheter sier at flyet ble skutt ned av et av deres F-16-fly, etter å ha fått gjentatte advarsler.

Det russiske forsvaret sier også at de foreløpig ikke har lyktes i å få kontakt med pilotene fra flyet.

Godt forhold

Forholdet mellom Tyrkia og Russland har i moderne tid tradisjonelt vært godt, selv om begge land historisk har vært i konflikt i områdene rundt Svartehavet.

Russland eksporterer gass til Tyrkia, og tyrkiske entreprenører har vært svært aktive i det russiske byggemarkedet i mange år.

Det vakte også oppsikt at den tyrkiske presidenten Tayyip Erdogan kom til Moskva tidligere i høst for sammen med Putin å åpne en stor moské i sentrum av den russiske hovedstaden.

Morten Jentoft om flystyrt

VIDEO: Morten Jentoft om flystyrten.

– Angrep turkmenere

Men de siste ukene har den syriske regjeringshæren, støttet av russiske fly og helikoptre, satt i gang en offensiv for å ta tilbake områder langs grensen mot Tyrkia.

I dette området bor også mange turkmenere, et folkeslag som er nært beslektet med tyrkerne. Turkmenerne har også deltatt i opprøret mot den syriske presidenten Bashar al-Assad, men har først og fremst vært opptatt av å forsvare sine egne interesser, både mot regjeringsstyrkene og mot mer radikale islamske grupper.

Tyrkia innkalte sist fredag den russiske ambassadøren Andrej Karlov til møte i utenriksdepartementet i Anmara, der han fikk beskjed om at tyrkiske myndigheter er svært bekymret over meldinger om at russiske fly deltar i angrep mot turkmenske landsbyer i Syria.

«Dette handler ikke om kampen mot terrorisme,» het det i en uttalelse fra tyrkiske myndigheter etter møtet.

SISTE NYTT

Siste nytt