Hopp til innhold

Putin: – Vil utvikle nye våpen for å forsvare oss mot USA

MOSKVA/OSLO (NRK): Den russiske presidenten Vladimir Putin beskyldte i sin tale til nasjonen USA for å ha utplassert utskytingsplattformer i Europa

RUSSIA-POLITICS

Russlands president under sin tale til nasjonen i Moskva 20. februar 2019

Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

– Russland vil utvikle en rekke nye våpen for å forsvare oss mot en økende trussel fra USA.

Det sa Russlands president Vladimir Putin i sin tale om rikets tilstand til medlemmene i de to kamrene i det russiske parlamentet i dag.

Vladimir Putin gikk på talerstolen i Manezjhallen like utenfor murene av Kreml i Moskva, vel vitende om at det er en økende gruppe av hans landsmenn som ikke lenger er fornøyd med den politikken han fører.

Mer enn hver tredje russer misfornøyd med Putin

Putin lover at russerne skal få det bedre allerede i løpet av 2019. Samtidig er stadig flere russere misfornøyd med måten han leder verdens største land på.

I en meningsmåling som ble gjennomført av det respekterte Levadasenteret i januar, svarte 64 prosent av russerne at de er fornøyd med Putin.

Det er i seg selv et svært godt tall, men 12 prosent lavere enn de 76 prosent av de stemmeberettigede som i mars 2018 stemte Putin inn for en ny seksårs periode som president.

Vladimir Putin har vært Russlands leder i snart 20 år og hans nåværende periode varer fram til 2024. Da vil han være 72 år, og kan ifølge dagens grunnlov ikke gjenvelges.

RUSSIA-PUTIN/

Hele eliten i det russiske samfunnet var på plass for å høre Vladimir Putins tale til nasjonen i dag

Foto: SPUTNIK / Reuters

Bekymringsfull befolkningsutvikling

– Den demografiske situasjonen i Russland er bekymringsfull, sa Putin, vel vitende om at befolkningstallet holder seg noenlunde stabilt bare på grunn av innvandring fra tidligere sovjetrepublikker, da særlig fra Sentral-Asia.

Som ventet trakk Putin fram saker han mener viser at Russland er på rett vei. Han høstet applaus da han snakket om den nye broen som er åpnet til Krimhalvøyen, som Russland annekterte fra Ukraina i 2014.

– I løpet av 2019 vil få i gang jernbanetrafikken over denne broen, og det vil få fart på utviklingen på Krimhalvøyen sa Putin.

Den økonomiske situasjonen på Krim er blitt vanskelig fordi det i dag kun er turister fra Russland som reiser til turiststedene ved Svartehavet, og området og innbyggerne der er rammet av tøffe sanksjoner, blant annet fra EU.

Den siste delen av Putins tale var som i 2018 viet utenrikspolitikk, og da særlig den økte internasjonale spenningen etter at USA og så Russland trakk seg fra avtalen om mellomdistanseraketter, det som er kjent som INF-avtalen.

RUSSIA-PUTIN/

Offiserer i en militær avdeling i nærheten av Rostov na Dony fulgte i dag president Putins tale til nasjonen

Foto: SERGEY PIVOVAROV / Reuters

USAs utskytingsplattformer

– USA kommer med ubegrunnede påstander om at Russland bryter avtalen om mellomdistanseraketter, fordi amerikanerne selv vil ut av avtalen. Men USA bryter selv denne avtalen ved å ha bygget opp sitt rakettforsvar i Romania og Polen. Der har de utskytingsplattformer som kan brukes til mellomdistanseraketter, sa Putin.

– Det som skjer i forholdet mellom USA og Russland øker trusselen for en konflikt kraftig, sa Putin, som sa at dersom amerikanerne utplasserer mellomdistanseraketter i Europa, kan disse nå Moskva på 10-12 minutter.

– Russland kommer til å rette sine atomvåpen både mot stedene der mellomdistanseraketter blir utplassert, og mot landet der de de kommer fra dersom amerikanerne utplasserer mellomdistanseraketter i Europa, sa Putin.

– Men vi kommer aldri først til å utplassere mellomdistanseraketter i Europa.

Men årets tale til den russiske nasjonen inneholdt ikke de samme skremmeskuddene i form av videosnutter med raketter og nye våpen, som dominerte talen i 2018.

.

SISTE NYTT

Siste nytt