Putin: Våpenhvile i Ukraina på søndag

MOSKVA (NRK): Etter en lang natts forhandlinger i Minsk har partene i Ukraina-konflikten kommet frem til en våpenhvile fra og med søndag.

Vladimir Putin og Petro Porosjenko

Russlands president Vladimir Putin og Ukrainas president Petro Porosjenko tok hverandre i hånden etter maratonforhandlingene om situasjonen i Øst-Ukraina.

Foto: ANDREY STASEVICH / Afp

Ukrainas president Petro Porosjenko og Russlands president Vladimir Putin forhandlet fram avtalen i et 16 timer langt møte i natt.

– Avtalen innebærer at tungt artilleri skal trekkes ut av Øst-Ukraina, samt endringer i ukrainsk lov som skal respektere øst-ukrainernes rettigheter, sier Putin ifølge Reuters.

– Til tross for at det har vært vanskelige forhandlinger så har vi kommet frem til en avtale om de viktige punktene, sier Putin til det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass.

Både myndighetene i Kiev og de prorussiske separatistene skal ha undertegnet avtalen.

– Ukraina skal ha tilbake kontrollen på grensen til Russland i løpet av året, sier Porosjenko.

– Nå er de viktigste punktene avsluttet og avtalen signert mellom separatistene og kontaktgruppen, sier Frankrikes president François Holland, som understreket at alt ennå ikke var på plass, i det han forlot maratonforhandlingene i dag.

Angela Merkel og Francois Holland

Det var en tydelig fornøyd Angela Merkel som ga Frankrikes president François Holland en god klem etter nattens vellykkede forhandlinger.

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / Afp

Mye usikkerhet

Det har vært mye frem og tilbake og stor usikkerhet knyttet til om partene ville kom frem til en avtale eller ikke.

Etter en lang natt med forhandlingene ble det i morgentimene meldt om fremgang og det statlige russiske nyhetsbyrået RIA Novosti meldte om at samtalene var avsluttet, og at partene var enige om å få på plass en våpenhvile i Ukraina i løpet av 48 timer.

Like etter kom det kontrameldinger fra flere nyhetsbyråer om at Ukrainas president Petro Porosjenko omtalte Russlands posisjon i forhandlingene som «uakseptabel», og at forhandlingene fortsetter.

– Dessverre er det ingen gode nyheter ennå. Det er vilkår som jeg betrakter som uakseptable, sier Porosjenko til nyhetsbyrået AFP uten å utdype hva han mener.

– Forhandlingene fortsetter. Vi har kontinuerlige samtaler, men det er veldig vanskelig sier han til nyhetsbyrået.

Det kom også frem at de prorussiske separatistene skal ha nektet å undertegne våpenhvileavtalen før ukrainske styrker har forlatt byen Debaltseve. Det var ifølge den ukrainske presidenten, Petro Porosjenko, helt uakseptabelt.

De siste dagene har det foregått harde kamper rundt den strategisk viktige byen på grensen mellom Donetsk og Luhansk.

– De prorussiske separatistene vil ikke undertegne før ukrainske styrker har trukket seg tilbake, sier en kilde nær forhandlingene til nyhetsbyrået Reuters.

Morten Jentoft om mulig våpenhvile

Video: Kontaktgruppen og separatistene har i dag undertegnet en våpenhvileavtale.

Forhandler om to dokumenter

Ukrainas president Petro Porosjenko, Russlands president Vladimir Putin, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande har sittet sammen i mer enn 16 timer.

Planen er at man skal underskrive to dokumenter, med mange underpunkter som blant annet skal regulere en våpenhvileavtale.

Detaljene i dokumentet er foreløpig ikke kjent, men ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass' kilder inneholder det 12 til 13 punkter som kan løse krisen i Øst-Ukraina.

Ifølge RIA Novosti er det ventet at avtalen inneholder punkter om tilbaketrekking av tunge våpen, opprettelsen av demilitariserte soner og en fremtidig status for Donbass-området øst i Ukraina.

Blant de vanskeligste sakene som har vært diskutert er hvor linjen mellom de stridende partene skal trekkes.

Angela Merkel, Vladimir Putin, Francois Hollande, Alexander Lukashenko, Petro Poroshenko

Angela Merkel, Petro Porosjenko, Alexander Lukasjenko og Vladimir Putin på vei inn til nattens forhandlinger i Minsk.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

De prorussiske separatistene har hatt militær framgang de siste ukene, og spørsmålet er om de skal få beholde kontrollen over disse områdene også etter en eventuell våpenhvileavtale.

Dessuten er spørsmålet om kontrollen over den mer enn 400 kilometer lange grensen mellom Ukraina og Russland som separatistene i dag kontrollerer, svært vanskelig, ifølge kilder som deltar i forhandlingene.

Laster Twitter-innhold

Samtidig som topplederne har sittet sammen i det store uavhengighetspalasset i Minsk, så har Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sittet sammen et annet sted i byen sammen med representanter for de prorussiske separatistene og Ukrainas tidligere president Leonid Kutsjma, i den såkalte kontaktgruppen for Ukraina.

De prorussiske separatistene har gjort det klart at uten godkjennelse fra dem blir det ingen avtale i Minsk.

SISTE NYTT

Siste nytt