Putin: Russland starter tilbaketrekking fra Syria

MOSVKA/OSLO (NRK): Russlands president Vladimir Putin har gitt ordre om delvis tilbaketrekking av russiske styrker fra Syria. Putin sa dette da han kom på et overraskende besøk til en russisk militærbase i landet mandag.

SYRIA-RUSSIA-CONFLICT-DIPLOMACY

"Takk for innsatsen og god tur hjem." Den russiske presidenten Vladimir Putin besøkte i dag Hmeimim-basen i Syria

Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP

– Vi kommer til å trekke ut en betydelig del av våre styrker fra Syria og sende dem tilbake til sine baser i Russland.

Det sa den russiske presidenten Vladimir Putin i en tale på Hmeimim-flyplassen utenfor byen Latakia vest i Syria i dag tidlig

På militærbasen møtte Putin Syrias president Bashar al-Assad til samtaler i dag.

Jeg har tatt en beslutning. En vesentlig del av den russiske kontingenten som er basert i Syria, vender hjem, gjentok Putin.

Syria Putin

Også Syrias president Bashar al-Assad var tilstede på Hmeiminm-basen i dag

Foto: AP

«IS er nedkjempet»

Vladimir Putin sa at beslutningen er gjort i samarbeid med syriske myndigheter.

I mer enn to år har Russland bidratt med betydelig militætr støtte til regimet til Bashar al-Assad, først og fremst fly som er stasjonert nettopp på Heimim-basen.

Nå skal en stor del av disse flyene sendes hjem. Putin takket i dag personlig flere av flygerne, før disse satte seg i flyene og fløy hjem til basene i Russland.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters begrunner Putin tilbaketrekkingen med at «IS er nedkjempet».

– Hvis internasjonale terrorister våger å stikke hodene sine fram i Syria, så er det russiske forsvaret klar til å slå nådeløst tilbake mot dem sa Putin.

Han takket de russiske styrkene for mot og fremragende innsats i krigen i Syria, en innsats som han mente også er i Russlands interesse fordi landet flere ganger har vært rammet av terror fra islamske ekstreme grupper. .

Syria Putin

Vladimir Putin sammen med den russiske forsvarsministeren Sergej Sjoigu og Syrias president Bashar al-Assad på Heimimim-basen i dag

Foto: Mikhail Klimentyev / AP

Beholder militærbaser

Russland beholder sine militærbaser i Syria. Det gjelder flybasen Hmeimim i provinsen Latakia og det gjelder marinebasen Tartous.

– Vi kommer fortsatt til å være militært til stede i Syria, sa Putin.

Russland har hatt et militært nærvær i Syria helt tilbake til Sovjetunionens dager.

Mange mener at Russlands innsats har vært helt avgjørende for at president Bashar al-Assad har vært i stand til å bli sittende som landets leder i årene med krig i Syria.

Videre til Egypt

Den russiske presidenten dro etter besøket på den russiske flybasen i Syria videre til Egypt, der han seinere i dag møtte den egyptiske presidenten Abdel-Fattah el-Sissi.

Egypt og Russland har de siste årene intensivert samarbeidet, og Egypt har blant annet kjøpt russisk militært materiell for mange milliarder norske kroner. Det er også mulig at de to landene i forbindelse med Putins besøk undertegner en avtale om bygging av et russisk atomkraftverk i Egypt.

Putin skal seinere diskutere en mulig fredsløsning for Syria med Tyrkias president Tayyip Erdogan.

EGYPT-RUSSIA-POLIYTICS-DIPLOMACY

President Vladimir Putin ble seinere mandag møtt av Egypts president Abdel Fattah el-Sisi i Kairo

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt