Normal

Putin: - Pussy Riot bør få mild straff

Russlands president Vladimir Putin sier at punktrioen Pussy Riot bør få en mild straff for protestene mot ham i Moskva tidligere i år.

Medlemmene av Pussy Riot

Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina og Jekaterina Samutsevich har sittet fengslet siden februar. Her avbildet under et fengslingsmøte tidligere i år.

Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / Afp

Den kvinnelige punkgruppa Pussy Riot er tiltalt for hooliganisme, motivert av religiøst hat og fiendtlighet, etter at en av deres anti-Putin sanger ble delt på internett.

– Det er ikke noe av det de gjorde som er bra, men jeg synes ikke de skal bli dømt for strengt, sa president Vladimir Putin til journalistene, ifølge BBC.

Risikerer sju års fengsel

Putin er på offisielt besøk i London i forbindelse med OL, men det var spørsmål rundt den mye omtalte rettssaken som prega pressetreffet torsdag.

Nadezhda Tolokonnikova, Mariya Alekhina og Yekaterina Samutsevich ble arrestert etter en politisk protestkonsert i den russisk-ortodokse Vår Frelser-katedralen i Moskva i februar. Under opptredenen var de kledd i prangende farger og masker, og ropte «Maria, driv Puting bort».

Da rettssaken starta mandag erklærte de tre jentene seg ikke skyldig. Blir de likevel funnet skyldig, risikerer de opp mot sju års fengsel.

De har allerede innrømmet at de har begått en etisk feil.

Domstolen lytter til Putin

Putin mener imidlertid at jentene ville fått en langt strengere straff, kanskje til og med dødsstraff, dersom de hadde framført noe liknende på hellig grunn i Israel.

– Hvis de hadde krenka et islamsk hellig rom, ville vi ikke engang fått tid til å sette dem i varetekt, sa han til de frammøtte journalistene i London, ifølge nyhetsbyrået AP.

Putin la til at trioen trolig allerede har lært leksa si, og at de derfor ikke bør idømmes en spesielt hard straff.

– Jeg syns ikke dommen bør være så streng. Jeg håper retten vil ta en rettferdig og velfundert beslutning.

Domstolen i Russland lytter vanligvis til signaler fra myndighetene. Putins uttalelser i dag gir derfor et tydelig signal om at dommen vil bli mildere enn først antatt.

banner

Tilhengere av Pussy Riot mobiliserer nå flere steder i Russland, både med demonstrasjoner, konserter og bannere, for å få frigitt de tre kvinnene. Bildet er fra Moskva, hvor det hengere bannere mange steder i byen.

Foto: AP

Mye oppmerksomhet

Rettssaken har fått stor oppmerksomhet i Russland, og jentene får både støtte og kritikk fra sine egne landsmenn.

Den russisk-ortodokse kirka anklager dem for blasfemi, mens tilhengerne sier at saken mot dem reflekterer statens økende intoleranse for opposisjonelle.

Både Amnesty, russiske demonstranter og forsvarerteamet til Pussy Riot mener rettssaken er politisk motivert, og trekker paraleller til den tidligere forretningsmannen Mikhail Khodorkovsky, som har sittet fengslet siden 2003.

I forbindelse med Putins OL-besøk i London har ei gruppe britiske pop- og rockemusikere gått sammen med krav om at presidenten sørger for en rettferdig rettssak mot jentebandet. Blant de involverte er Pet Shop Boys, Pete Townshend og Alex Kapranov fra gruppa Franz Ferdinand.

Det er også venta at den britiske statsministeren vil ta opp saken med Putin.

Vladimir Putin og David Cameron

Vladimir Putin er denne uka på besøk i London i forbindelse med de olympiske lekene.

Foto: Sang Tan / Pa Photos

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt