Putin: IS i Syria er fullstendig ødelagt

– Den ytterliggående islamistgruppa IS i Syria er fullstendig ødelagt, sa Russlands president Vladimir Putin i dag. Ikke alle er enige i det, men president Trump vil raskest mulig ut av Syria.

Turkey Russia

Russlands president Vladimir Putin kom til Tyrkias hovedstad Ankara i går for å markere starten på byggingen av et atomkraftverk basert på russisk teknologi. I dag står Syria på programmet.

Foto: Burhan Ozbilici / AP

Putins utsagn om at IS er nedkjempet og ødelagt kom like før et toppmøte om Syria med presidentene i Tyrkia og Iran i dag, ifølge nyhetsbyrået Interfax.

Men den britisk avisa The Guardian siterer kilder i Trumpadministrasjonen som mener at IS fortsatt har 2200 soldater igjen langs grensen mot Irak.

Skal amerikanske soldater ut?

– Vi kommer til å trekke oss ut av Syria veldig snart. La de andre ta seg av det nå, sa president Donald Trump i en tale til en folkemengde i Ohio skjærtorsdag. Han sa også at USA fryser 200 millioner dollar som tidligere er bevilget til gjenoppbygging i Syria.

US-POLITICS-TRUMP

President Trump taler i Richfield, Ohio, 29. mars. Talen skulle egentlig handle om satsing på infrastruktur, men Trump var innom litt av hvert, blant annet tilbaketrekking fra Syria.

Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

Presidentens utsagn skal ha kommet overraskende på USAs forsvars- og utenriksdepartement. Det står nemlig i skarp kontrast til det USAs forsvarsminister og utenriksminister har sagt offentlig.

I desember i fjor sa forsvarsminister James Mattis at amerikanske styrker vil bli brukt til å «stabilisere» situasjonen i forbindelse med gjenoppbygging av Syria i 2018.

I januar sa daværende utenriksminister Rex Tillerson at amerikanske soldater vil bli stående i Syria lenge etter at kampen mot IS i Syria er avsluttet. Ifølge Tillerson er det nødvendig for å sikre at verken Iran eller president Assad tar kontroll over områder som nylig er frigjort med amerikansk støtte.

Les også: Trump: USA ut av Syria veldig snart

Kurderne lei av å slåss for amerikanerne

I mangel av egne bakkestyrker har USA vært avhengig av syrisk opposisjon. I hovedsak er det kurdisk milits i paraplyorganisasjonen SDF som har fungert som USAs forlengede arm på bakken.

– De vil at vi skal avslutte det som er viktig for dem, men de bryr seg ikke om hva som er viktig for oss, sier en erfaren kurder til The Guardian. – La dem kjempe mot IS. La oss kjempe for oss selv. Vet de virkelig hva de driver med?

Syria A Town On Edge

En soldat fra den kurdiske YPG-militsen patruljerer i Manbij i det nordlige Syria. Manbij ble frigjort fra IS i 2016, med kurdisk-dominerte bakkestyrker støttet av amerikanske fly. Tyrkia vil ha YPG ut av Manbij.

Foto: Hussein Malla / AP

Frustrasjonen skyldes at USA lot være å støtte kurderne da tyrkiske fly og syriske allierte drev dem ut av Afrin by, der kurderne har kjempet for å opprette et selvstyrt område i Syria.

USAs ledelse ønsker ikke å provosere Nato-landet Tyrkia mer enn absolutt nødvendig.

Toppmøte om Syria

TURKEY-RUSSIA/

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.v.) og Russlands president Vladimir Putin (t.h.) under velkomsten i Tyrkias hovedstad Ankara i går.

Foto: HANDOUT / Reuters

Putin skal senere i dag diskutere Syria med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Irans president Hassan Rouhani under et toppmøte i Tyrkia.

Russland og Iran er president Bashar al-Assads viktigste internasjonale støttespillere, mens Tyrkia støtter den arabiske delen av opposisjonen mot Assad.

De tre presidentene skal snakke om gjenoppbygging og arbeidet med en ny grunnlov for Syria.

Les også: Nært forhold tross konflikten om Syria

SISTE NYTT

Siste nytt