Putin: – Ingen må bruke tragedien for å oppnå politiske mål

Russlands president Vladimir Putin tar bladet fra munnen etter press fra flere hold.

Vladimir Putin

Russlands president Vladimir Putin sier til Russia Today at det trengs flere eksperter til krasjstedet i Ukraina, i tillegg til de ukrainske etterforskerne.

Foto: MIKHAIL METZEL / Afp

Dagen etter statsledere i EU trua med sanksjoner dersom Russland ikke tar grep for å lette flyetterforskninga i Øst-Ukraina, gir Putin klar beskjed:

– Ingen har rett til å bruke denne tragedien til å oppnå sine strengt egoistiske politiske mål, sier Putin, ifølge avisa Russia Today.

Putin sier samtidig at tragedien kunne vært unngått, dersom militære operasjoner i Øst-Ukraina ikke ble tatt opp igjen 28. juni. Da hadde partene en våpenhvile, men denne ble brutt.

Prorussike separatister uttalte i går søndag at de bare kunne garantere for sikkerheten til internasjonale observatører dersom ukrainske myndigheter går med på en våpenhvile.

Putin lover nå å hjelpe til med å finne alle de drepte og de svarte boksene fra det malaysiske passasjerflyet som krasjet i Ukraina. Det kom fram i en telefonsamtale søndag med Nederlands statsminister Mark Rutte, ifølge NTB.

Ber partene forhandle

I går oppfordret David Cameron Russland til å stanse støtten til de prorussiske separatistene.

I dag sier Putin at Russland vil gjøre alt som står i landets makt for å bidra til at konflikten i Ukraina endres fra en militær konflikt, til en politisk diskusjon.

– Vi har gjentatte ganger bedt partene om å stoppe blodsutgytelsene øyeblikkelig, og sette seg ned ved forhandlingsbordet, sier Putin.

– Trenger flere eksperter

I dag sier Putin til Russia Today at «vi må gjøre alt for å frembringe sikkerhet for de internasjonale ekspertene». Han legger til at flere eksperter enn ukrainske myndigheters representanter må sendes til krasjstedet.

– Vi trenger flere, en fullt ut representativ gruppe av eksperter som kan jobbe på stedet under ledelse av ICAO, en relevant internasjonal kommisjon, sier Putin ifølge avisa.

ICAO er Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart.

Ifølge avisa Le Monde ankom fire etterforskere fra organisasjonen Ukraina søndag. Men disse skal ennå ikke ha tatt seg fram til krasjstedet.

En anonym kilde i organisasjonen sier ifølge Le Monde at ingen får adgang til stedet, og at etterforskerne ikke vil starte arbeidet på krasjstedet før det er sikkert at det vil være trygt.

Ifølge CNN råder en økende bekymring blant eksperter for at krasjstedet ikke har blitt forseglet, og at vitale bevis dermed har gått tapt.

Det er fortsatt uvisst hvor mange av de drepte i flystyrten som er fraktet vekk fra krasjstedet. Nederlands statsminister Mark Rutte sa søndag kveld at det å få de avdøde fraktet til et område som er kontrollert av regjeringen, har førsteprioritet.

Han sa også at et team med rettsmedisinere forhåpentligvis vil få adgang til krasjstedet i morgen mandag.

SISTE NYTT

Siste nytt