Hopp til innhold

Putin: - Vi må utvikle nye våpen

USAs rakettskjoldplaner vanskeliggjør forhandlingene om en ny avtale om atomnedrustning mellom Russland og USA, sier statsminister Vladimir Putin.

Vladimir Putin
Foto: REUTERS/Yuri Maltsev

– Russland må utvikle nye offensive våpensystemer for å opprettholde den strategiske balansen, sier den russiske statsministeren.

Russland etterlyser mer informasjon om de amerikanske rakettskjoldplanene og kommer til å knytte dette til en ny avtale om atomnedrustning.

- Ved å lage en slik paraply over seg selv kan våre partnere føle seg trygge, og vil gjøre hva de ønsker. Det forstyrrer balansen, og agressiviteten øker umiddelbart både i realpolitikken og i økonomien, sier Putin.

Ingen enighet

START-avtalen om atomnedrustning fra 1991 utløp egentlig 5. desember, og USA og Russland har lenge forhandlet om en etterfølger. Begge land har opplyst at en ny avtale er nært forestående, men har ikke lykkes med å sluttføre forhandlingene.

USAs president Barack Obama møtte nylig sin russiske kollega Dmitrij Medvedev på sidelinjen under klimakonferansen i København, men heller ikke dette resulterte i enighet.

Bekymret for nye våpen

Russland er bekymret over at USA er i ferd med å utvikle en ny generasjon konvensjonelle våpen, som skal ha samme sprengkraft som enkelte atomvåpen.

Moskva misliker også amerikanernes planer om å utvikle et sjøbåret rakettskjoldsystem og protesterte også mot USAs tidligere planer om å plassere et radarsystem i Tsjekkia og raketter i Polen.

- Ikke dramatisk

Forsker John Kristen Skogan Ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) synes ikke Putins uttalelse er dramatisk.

- Den viser at Russland vil beholde sin kjernefysiske avskrekkingsstyrke. Den er svekket etter Sovjetunionens sammenbrudd, og lagrene av operative raketter er forholdsvis små, og mindre enn de amerikanske, sier Skogan til NRK.no.

Han sier at russerne har behov for å fornye sine arsenaler, og at Putins uttalelse i dag viser at Russland vil fortsette dette arbeidet.

- Oppgraderingen er i gang, men har støtt på problemer. Ett eksempel på det er den mislykkede rakettoppskytingen fra Nordvest-Russland tidligere i desember. Raketten virket ikke som den skulle og førte til et oppsiktsvekkende lys på himmelen over deler av Nordkalotten, sier Skogan.

Når det gjelder forhandlingene i Moskva om en ny Start-avtale, minner Skogan om at den inneholder en rekke kompliserte spørsmål som det tar tid å finne felles svar på.

- Dersom forhandlerne har problemer med å bli enige, så er det likevel interessant, sier NUPI-forskeren.

SISTE NYTT

Siste nytt